Crna Gora "vratila" hrvatski avion

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, na čijem čelu je Ranko Krivokapić, saopštilo je da se protivpožarni aviona iz Hrvatske nije pojavio.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.08.2022.

14:08

Crna Gora
Ilustracija: Shutterstock/Casablanca Stock

I to jer je Operativno komunikacioni centar hrvatske kolege obavestio da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno.

Prema saopštenju, otkazivanje se dogodilo u trenutku kada se hrvatski vazduhoplov juče u popodnevnim satima uputio ka Crnoj Gori.

"Avion se, 11. avgusta u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, međutim, u međuvremenu je Operativno komunikacioni centar 112 Crne Gore kontaktirao Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a Hrvatske i obavestio ih da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno, nakon čega je avion opozvan", saopšteno je iz MVP na Tviteru.

Iako je ministar Krivokapić za juče najavio dolazak jednog protivpožarnog aviona iz Hrvatske to se nije desilo.

"Još jednom zahvaljujemo Republici Hrvatskoj na spremnosti da pomogne gašenju požara u Boki Kotorskoj, što je u saradnji nadležnih ministarstava i urađeno sledećeg dana uprkos tome što je hrvatska flota bila desetkovana kvarovima usled požara koji su harali u toj državi", naveli su iz Ministarstva.

Međutim, direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kazao je u jutarnjem programu TV Vijesti da postoje uslovi kada se može zatražiti pomoć.

"Ne možete je tražiti za neke manje požare, a znate da u susednim državama - posebno u Hrvatskoj - imaju probleme sa požarima. Ono što je problem i njima i nama jeste nedostatak resursa", rekao je Bešović.

Dodao je da Hrvatska ima osam vazduhoplova, ali su im, kaže, trenutno raspoloživa samo dva. "To je taj problem oko servisiranja i održavanja vazduhoplova za gašenje požara,a ujedno to je i jedan od najtežih poslova sa kojim se piloti bave", kazao je Bešović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: