"Rusi nas drže na nišanu"

Ruske snage su od početka marta okupirale Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 12.08.2022.

10:20

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Moskva je takođe nedavno optužena da koristi elektranu kao štit dok njene trupe odatle lansiraju rakete na obližnje lokacije.

Rusi su, međutim, prema rečima gubernatora Dnjepropetrovska, ispalili više od 120 raketa na grad Nikopolj, koji od Zaporožja deli samo reka Dnjepar. Neke granate su pale u blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva, u kojem se nalaze 174 kontejnera sa visoko radioaktivnim materijalom, a nuklearni nadzor UN-a kaže da ako borbe ne prestanu i inspektorima se ne dozvoli pristup, postoji "stvarni rizik od nuklearne katastrofe".

Ukrajina i Rusija danima se međusobno optužuju za izazivanje nuklearne katastrofe. Slika je nejasna, ali su rizici kristalno jasni, upozorava Bi-Bi-Si.

Radnik nuklearke je zato za Bi-Bi-Si ispričao svoju stranu priče. O pretnjama koje svakodnevno doživljavaju, sve češćim nasumičnim otmicama, kao i o sopstvenim strahovima od potencijalne "radioaktivne kontaminacije regiona“ ili nuklearne katastrofe... Svitlana i Mikola su šifrovana imena izvora Bi-Bi-Sija, da ih zaštiti od vrlo verovatne ruske odmazde.

"Doživljavam konstantan stres", kaže Svitlana, koja je razgovarala sa novinarima Bi-Bi-Sija putem SMS poruka. Ona i njen kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske SIM kartice i signal je veoma ograničen.

"Ne mogu više da radim kao pre. Prošle nedelje nisam mogao ni da dođem na svoje radno mesto. Bilo je previše opasno. U subotu je granatirana azotno-kiseonička stanica, što je izazvalo požar. Nekim čudom su ljudi koji su tamo radili preživeli napad", rekla je Svitlana.

Stanovnik Energodara, mesta u kome se nalazi pogon u Zaporožju, rekao je za Bi-Bi-Si da su cene u prodavnicama i apotekama sada četiri puta veće nego na teritoriji koju još uvek kontroliše Ukrajina i da nedostaje lekara. Većina bankomata je takođe zatvorena.

"Psihološki je veoma teško ovo izdržati. Vojnici svuda hodaju sa oružjem i svi smo im na nišanu", kaže Svitlana.

Rusija je optužena da je u nuklearnu bazu postavila 500 vojnika, a da je Rusi koriste kao vojnu bazu potvrđuje i Svitlana.

"Osoblje je sada talac Rusa. Ugasili su internet, ostavili su samo fiksne telefone, a hrana se služi samo u jednoj trpezariji. Ostale su pretvorili u svoje baze", prenosi Mikola, njen kolega, preko tekstualne poruke.

Mikola nastavlja: ​​„Ne smemo pristupiti krovu, tu su napravili osmatračnice. I zgrada za obuku je postala njihova kasarna. Sve češće se otima osoblje baš kada završe smenu, dok su na izlaznim vratima.

Nije poznato zašto dolazi do otmica, ali stanovnici veruju da je to ruska metoda zastrašivanja.

Svitlana i Mikola kažu i da Rusi ostavljaju smeće po celoj nuklearnoj elektrani, ali i tvrde da, na sreću, osoblje još uvek može da upravlja nuklearnom elektranom.

Da li postoji rizik?

Nuklearna elektrana Zaporožje trenutno ne predstavlja bezbednosni rizik uprkos kontinuiranom ruskom granatiranju, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Stručnjaci IAEA dali su preliminarnu procenu da nema "neposredne pretnje" bezbednosti elektrane od granatiranja ili druge vojne akcije, rekao je član IAEA Rafael Grosi na sastanku Saveta bezbednosti UN u četvrtak u Njujorku.

"Međutim, to bi se moglo promeniti u bilo kom trenutku", rekao je Grosi.

Grosi je pozvao Moskvu i Kijev da omoguće međunarodnim stručnjacima pristup objektu što je pre moguće.

"Ja sam lično spreman da vodim takvu misiju", rekao je on.

Samo nekoliko sati pre sastanka sazvanog na zahtev Rusije, elektrana Zaporožje na jugu Ukrajine – najveća u Evropi i među najvećima na svetu – napadnuta je teškom artiljerijom, rekao je zvaničnik ruske okupacione administracije u Ukrajini.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri tu informaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: