Od pretnje do heroja za jedan dan: Libanac se sam predao VIDEO

Libanac Basam al Šeik Husein postao je nacionalni heroj nakon što je juče, 11. avgusta, držao taoce u Federalnoj banci, koja se nalazi u centru Bejruta.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2022.

08:42

Od pretnje do heroja za jedan dan: Libanac se sam predao VIDEO
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Zapretio je i da će se zapaliti ako mu ne dozvoli da uzme zamrznutu ušteđevinu u iznosu od 210.000 dolara. Potreban mu je novac da plati očeve medicinske troškove.

Ovaj 42-godišnji muškarac našao se u istoj situaciji kao i većina njegovih sugrađana, a to je da su ograničeni u količini gotovine koju mogu da uzmu. Iz banaka mogu da podignem najviše 70 dolara mesečno i tako je već dve godine. Reč je o iznosu za koji je procenjeno da je dovoljan za podmirenje osnovnih potreba.

Vest o talačkoj krizi proširila se po celom Libanu, gde je skoro 80 ​​odsto stanovništva osiromašeno zbog navedenog ograničenja. Veliki je broj onih koji su podržali Basama al-Šeika Huseina jer ga smatraju simbolom otpora zabranama, koje bi potencijalno mogle da unište milijarde dolara ušteđevine.

Veliki broj pripadnika snaga bezbednosti bio je oko banke. Prisutni su bili i građani koji su podržali Huseina. Među njima su i oni koji su isticali da on nije razbojnik, već čovek koji traži ono što je njegovo.

Banka je pristala da mu plati 30.000 dolara nakon što je odbio ponudu da uzme 10.000 dolara. Nešto pre noći, dozvolio je da se taoci hrane hranom iz jednog od restorana, a hranu su ostavili ispred vrata banke. Kasnije se predao policiji. Ovo je druga talačka kriza ove godine izazvana nezadovoljstvom pomenutim ograničenjima. Prvi se dogodio u januaru, piše list Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: