Albanija uputila notu Evropi: Usvojili smo rezoluciju, tiče se i Kosova

Stalna misija Albanije dostavila je svim državama članicama Saveta Evrope i posmatračima rezoluciju.

Izvor: Kosovo online

Petak, 12.08.2022.

08:48

Albanija uputila notu Evropi: Usvojili smo rezoluciju, tiče se i Kosova
Ilustracija: Shutterstock/Hybrid Gfx

I to Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, usvojenu u albanskom parlamentu 21.7. ove godine, sa molbom da je dostave nadležnim organima, saznaje Kosovo onlajn.

U propratnoj noti posebno se izdvajaju delovi rezolucije koji sadrže tvrdnju o tome da navodi iz izveštaja Dika Martija, ni nakon 10 godina istrage, nisu dokazani, niti su zasnovani na činjenicama, kao i poziv Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da sačini novi izveštaj u kojem će preispitati navode o nezakonitoj trgovini ljudskim organima.

"Stalno predstavništvo Republike Albanije pri Savetu Evrope izražava svoje komplimente stalnim predstavništvima država članica i posmatrača u Savetu Evrope i ima čast da obavesti da je Parlament Republike Albanije usvojio 21. jula 2022. Rezoluciju o neosnovanim navoda o nedozvoljenoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji", navodi se u albanskoj noti.

Kako se dodaje, rezolucija koja je koja je priložena uz notu je odgovor na Rezoluciju 1782 (2011) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, "Istraga navoda o nehumanom postupanju prema ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na Kosovu“, koja je bazirana na izveštaju (Dokument 12462. od 7. januara 2011.) Dika Martija.

"Prema rezoluciji koju je usvojio albanski parlament. 21. jula 2022. optužbe iznete u Izveštaju Dika Martija o ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i nedozvoljene trgovine ljudskim organima u Albaniji i/ili na Kosovu, koje su navedene u paragraf 1 i 4 Rezolucije 1782 PSSE (2011), nakon više od deset godina dubinskih istraga od strane Specijalnih istražnih snaga EU i njenog naslednika, Kancelarije Specijalističkog tužioca, ostaju neosnovane, nedokazane i nisu zasnovane na dokazima i činjenicama i stoga ih kao takve treba da ih posmatraju sve nacionalne i međunarodne institucije", ističe se u noti.

Dodaje se da se rezolucijom albanskog parlamenta poziva da Parlamentarna skupština Saveta Evrope napravi naknadni izveštaj i da preispita Rezoluciju 1782 (2011), tako što će ponovo proceniti navode o nezakonitoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i/ili na Kosovu.

"U svetlu razvoja događaja koji su se odigrali tokom poslednje decenije, činjenica, dokaza i ažuriranih informacija, takođe uzimajući u obzir posvećenost, volju i punu saradnju Albanije i Kosova u službi istine i uspostavljanja pravde. Stalno predstavništvo Albanije ljubazno moli stalna predstavništva država članica i posmatrača u Savetu Evrope da svojim nadležnim državnim organima proslede Rezoluciju o neosnovanim optužbama o nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji. Stalno predstavništvo Republike Albanije pri Savetu Evrope koristi ovu priliku da stalnim predstavništvima država članica i država posmatrača Saveta Evrope ponovi izraze svog dubokog poštovanja", navodi se u albanskoj noti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: