Šolc na udaru kritika; "Žalim što je tako..."

Lider konzervativne opozicije Fridrih Merc kancelara Olafa Šolca optužuje da nije dovoljno saradljiv, dok građane pritiskaju inflacija i energetska kriza.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2022.

18:29

Šolc na udaru kritika;
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Žalimo što je tako, jer može da bude drugačije," rekao je Merc u razgovoru za agenciju dpa.

Ponašanje Šolcovih socijaldemokrata (SPD) je šokantno, oni "delom agresivno" odbacuju saradnju i to "na svim nivoima," kazao je Merc. "Ne žalim se, samo primećujem."

Merc je lider najveće opozicione stranke, Hrišćansko demokratske unije (CDU), i šef poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu u kojoj je još i bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU).

Sam kancelar, prema njegovim rečima, od početka maja nije zainteresovan za saradnju sa opozicijom u važnim projektima. To je "odluka SPD i njihovog rukovodstva."

S druge strane, preostale dve vladajuće stranke - liberali (FDP) i Zeleni - aktivno se zanimaju za razgovore, i to u više oblasti, istakao je Merc.

"Naravno, mi to prihvatamo."

Upadljiva je, rekao je, razlika u pristupu Zelenih i FDP u odnosu na SPD.

Šef demohrišćana kaže da nema jasan odgovor zašto je tako. Ukazuje, međutim, da socijaldemokratama ide loše posle poraza na pokrajinskim izborima u Šlezvig-Holštajnu i Severnoj Rajni-Vestfaliji i da slabo stoje u istraživanjima javnog mnjenja.

"Oni kancelara zastupaju sa 18 odsto u anketama. To u istoriji Savezne Republike Nemačke još nije bilo - da kancelarova partija ima manje od 20 odsto podrške," rekao je Merc.

"Mogu dobro da razumem da u SPD to stvara nervozu."

Merc je istakao da su odnosi sa ministarkom odbrane Kristinom Lambreht posebno loši i komplikovani, optuživši je da nerado sarađuje.

Prema Mercovoj oceni, to svedoči o "njenoj nesigurnosti i nepoznavanju stvari." Izbegava debatu i uglavnom čita pripremljene govore i, zaključio je, nije dorasla funkciji na kojoj je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: