"Tri ne" ili novi sukob?

Južna Koreja je saopštila danas da američki protivraketni odbrambeni sistem THAAD, stacioniran u ovoj zemlji, "nikada" ne može biti predmet pregovora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

09:26

EPA-EFE/YONHAP / POOL SOUTH KOREA OUT

Oni su odluku saopštili nakon što je Peking zahtevao od Seula da ne raspoređuje dodatne baterije i da ograniči upotrebu postojećih, prenosi agencija Jonhap.

"Ono što mogu da ponovim je da je THAAD samoodbrambeno sredstvo koje ima za cilj da zaštiti živote i bezbednost naših ljudi od nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje.Takođe, to je pitanje vezano za bezbednosni suverenitet", saopštio je predsednički zvaničnik novinarima.

Pitanje mobilnog odbrambenog protivraketnog sistema THAAD bila je ključna tema razgovora tokom ovonedeljnog sastanka ministara spoljnih poslova Južne Koreje i Kine u kineskom gradu Ćingdao. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u sredu iznelo tvrdnju da se Južna Koreja složila da ograniči rad THAAD baterije u Songdžuu, pored toga što treba da se pridržava principa "tri ne".

To podrazumeva da nema dodatnih raspoređivanja THAAD u Južnoj Koreji, da nema učešća u Protivraketnoj odbrambenoj mreži predvođenoj SAD, i da nema članstva u trilateralnom vojnom savezu sa Sjedinjenim Državama i Japanom, navodi Jonhap uz napomenu da je Seul odbacio tu tvrdnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: