Eksplozija u ruskoj bazi: Uništeni avioni, ima žrtava FOTO

Prema satelitskim snimcima, najmanje osam vojnih aviona uništeno je u eksploziji u utorak u ruskoj vazdušnoj bazi. Reč je o vazdušnoj bazi na Krimu.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2022.

08:35

Eksplozija u ruskoj bazi: Uništeni avioni, ima žrtava FOTO
EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Uzrok eksplozije još uvek nije poznat.

Prema zvaničnoj verziji ruskog ministarstva, do eksplozije je došlo usled detonacije municije, ali nisu otkrili kako je do detonacije došlo, piše CNN. Ukrajina nije preuzela odgovornost za mogući napad na bazu Saki na Krimu, gde je, podsetimo, poginula najmanje jedna osoba.

Prema satelitskim snimcima koje je objavila američka Planet Lab, vidi se ogromna šteta od eksplozije. Sama pista, čini se, nije oštećena. Međutim, kako dodaje Bi-Bi-Si, najmanje osam aviona je oštećeno ili uništeno.

Prva potvrda?

Slike pre i posle iz Planet Labsa su prva nezavisna potvrda da je baza možda oštećena. Do sada je bilo malo detalja o razmerama uticaja eksplozija. Ali još uvek nije jasno kako je baza oštećena i čime.

Rusija insistira da je eksplozije izazvala municija koja je eksplodirala u skladištu zbog kršenja protivpožarne bezbednosti. Ukrajina nije preuzela odgovornost – a njen ministar odbrane je sugerisao da su za to možda krivi neoprezni ruski vojnici.

"Mislim da su ruski vojnici u ovoj vazdušnoj bazi prekršili svoje vrlo jednostavno dobro poznato pravilo: ne pušite na opasnim mestima", rekao je Aleksij Reznikov. "To je to." Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je uništeno desetak ruskih ratnih aviona, iako je Rusija negirala da je bilo koja letelica oštećena. Ove nove slike sugerišu da to nije istina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: