Optužbe na "račun" EU: "Ponašate se imperijalistički"

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je EU za imperijalističko ponašanje prema manjim državama članicama u tekstu objavljenom na sajtu nemačkog "Velta".

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2022.

11:19

Optužbe na
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

"Politička praksa je pokazala da su pozicije Nemačke i Francuske važnije od svih ostalih", napisao je Moravjecki u tekstu za nemački list "Velt" i pozvao na pristup koji je više zasnovan na konsenzusu.

Kako je rekao poljski premijer, imaju posla sa formalnom demokratijom i de fakto oligarhijom u kojoj najjaci drže vlast i dodao da se protiv imperijalizma EU mora boriti kao i protiv ruskog.

Premijer, čija se nacionalistička vlada više puta sukobljavala sa Briselom oko pitanja vladavine prava, rekao je da je ruski napad na Ukrajinu istakao nedostatke EU. Pozvao je na "temeljnu reformu koja bi vratila opšte dobro i jednakost u prvi plan principa unije".

Političari vladajuće stranke u Poljskoj rekli su da bi Varšava mogla da uzvrati EU ako zemlja ne dobije svoj deo sredstava za oporavak od pandemije korona virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: