Još jedan deo Ukrajine se pripaja Rusiji? Potpisali: "Savetujem da se što pre naviknete"

Još jedan deo Ukrajine, uz reku Dnjepar, doneo je odluku o održavanju referenduma, kojim će se izjasniti o prisajedinjenju Rusiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

12:43

Još jedan deo Ukrajine se pripaja Rusiji? Potpisali:
Profimedia

Načelnik Zaporoške oblasti potpisao je dekret o referendumu kojim se stanovnicima pozivaju da se izjasne da li žele da se pridruže Rusiji.

Načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je danas da je potpisao ukaz o održavanju referenduma o prisajedinjenju tog regiona Rusiji.

"Potpisujem nalog Centralnoj izbornoj komisiji za početak priprema za referendum o ujedinjenju Zaporoške oblasti sa Rusijom", poručio je Balicki na forumu "Zajedno sa Rusijom", prenosi agencija TAS S.

Odluka vojno-civilne uprave o održavanju referenduma izazvao je aplauz prisutnih na forumu, a na kraju dogadjaja odsvirana je himna Rusije, navodi ruska agencija.

Rečeno je da je Balicki potpisao naredbu tokom foruma koji je organizovalo 700 delegata lokalnog pokreta koji sebe naziva "Mi smo zajedno sa Rusijom" koji se održava u gradu Melitopolju.

Prisutni su se jednoglasno složili sa potrebom održavanja referenduma o statusu Zaporožja.

Ranije je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov prokomentariosao izjavu Volodimira Zelenskog da će održavanje referenduma u južnim regionima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – prekinuti svaku mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine.

Rogov je rekao da će referendum verovatno biti održan u septembru, a tačan datum će biti određen.

"Zaporoška zemlja zauvek napušta Ukrajinu. Zaporoška oblast je krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i nema puta nazad. Zato režimu Zelenskog savetujem da se već sad navikne i počne da identifikuje Zaporošku oblast sa Rusijom", rekao je Rogov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Kako javlja N1, pozivajući se na Hinu, ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontrolišu velike delove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje.

Tamošnji zvaničnici rekli su da bi mogli da organizuju referendume. Zelenski je rekao da Kijev ostaje pri stavu da neće prepustiti ni pedalj teritorije Rusiji.

„Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše“, poručio je predsednik Ukrajine.

Prema njegovom upozorenju, „ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratiće sebi bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svetom, koji će ruskoj strani očigledno u nekom trenutku trebati“.

Bogata crnom zemljom

Profimedia
Smešten zapadno od Donjecke Narodne Republike i severoistočno od Krima, Zaporožje je veliki poljoprivredni i industrijski centar, sa obalom na Azovskom moru. Južni deo teritorije oslobodile su ruske i Donbasske snage, a severne oblasti, uključujući administrativnu prestonicu Zaporožje, ostaju pod kontrolom Kijeva.

Šef privremene administracije Zaporoške oblasti Evgenij Balicki potpisao je ukaz o referendumu o statusu regiona, javio je dopisnik Sputnjika.

Proruske administracije su uspostavljene u Zaporožju i susednoj Hersonskoj oblasti tokom tekuće vojne operacije Moskve u Ukrajini, a privremene vlasti sugerišu da većina stanovnika želi da njihovi regioni postanu deo Rusije.

Prošle nedelje, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su Kijev i Vašington u telefonskom razgovoru razgovarali o scenariju za ometanje referenduma o statusu regiona koji su van kontrole Ukrajine.

"Imali smo dug telefonski razgovor...Razgovarali smo i o planovima Rusije da de fakto pripoji nove okupirane teritorije Ukrajine i kako možemo da sprečimo ovaj scenario", rekao je Kuleba.

Poziv je održan 1. avgusta, a uključivali su Kulebu, Andrija Jermaka, šefa kabineta predsednika, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg, a sa američke strane, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, državnog sekretara Antonija Blinken i predsedavajući Zajedničkog načelnika Mark Millei.

Takođe prošle nedelje, Igor Žovkva, zamenik šefa ukrajinske kancelarije predsednika, rekao je novinarima da će Kijev „vratiti“ teritorije koje kontroliše Rusija pre održavanja bilo kakvih referenduma.

Rogov je okarakterisao Žovkvine primedbe kao "nenaučnu fantastiku" koja ne odgovara stvarnosti i pozvao Kijev da "odustane od iluzija o oduzimanju oslobođenih teritorija".

On je dodao da "svi u Kijevu znaju da će, ako krenu u ofanzivu, ona zaglibiti, a još više teritorije postukrajine koju privremeno kontroliše Volodimir Zelenski će biti oslobođeno..."

Zaporožje je veliki industrijski region i tradicionalna poljoprivredna moć sa bogatim černozemom, doslovno 'crna zemlja', zemljištem bogatim mineralima za poljoprivredu.

U regionu se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje - najveće postrojenje za proizvodnju nuklearne energije u Evropi, masivna hidroelektrana Dnjepar i termoelektrana Zaporožje, zajedno sa mnoštvom industrijskih preduzeća uglavnom izgrađenih u Sovjetskom Savezu koja proizvode sve od čelika i aluminijuma do napredne komponente za avione, automobile i razne teške industrijske proizvode.

Region je 2021. imao populaciju od preko 1,6 miliona ljudi. Kao i većina regiona Ukrajine, Zaporožje je zapalo u teškim ekonomskim vremenima nakon raspada Sovjetskog Saveza, pri čemu je deo njegove industrijske baze privatizovan i demontiran, ili ugušen. Komercijalne veze sa Rusijom prekinute su posle 2014. godine.

Zaporožje je postalo deo Ruskog carstva nakon rusko-turskih ratova u 18. veku. Posle Oktobarske revolucije 1917. godine i kratkog perioda nezavisnosti koju su sponzorisale nemačke i austrougarske trupe, region i veći deo ostatka Ukrajine su uključeni u Sovjetski Savez.

Zaporožje je postalo deo nezavisne Ukrajine 1991. nakon što su se ruski predsednik Boris Jeljcin, ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk i predsednik beloruske vlade Stanislav Šuškevič tajno sastali u zapadnoj Belorusiji i sklopili sporazum o likvidaciji SSSR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: