Izraelci zadovoljni primirjem, pešaci sutra preko prelaza; Bajden hvali Gvozdenu kupolu; U UN vanredno

Primirje između palestinskog Islamskog džihada i Izraela izdržalo je proteklu noć, prvu koja je prošla mirno nakon tri dana raketiranja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

07:11

Izraelci zadovoljni primirjem, pešaci sutra preko prelaza; Bajden hvali Gvozdenu kupolu; U UN vanredno
Tanjug/(AP Photo/Hatem Mouša

Granični prelaz Erez između Izraela i Pojasa Gaze mogao da se za pešake otvori sutra, preneo je "Tajms of Izrael" objavu vojnog radija.

Citirajući bezbednosne izvore, radio stanica je navela da bilo koja odluka o ponovnoj dozvoli za ulazak radnika iz Gaze zavisi od toga da li će biti održano primirje.

Nešto ranije, izraelski vojni zvaničnik za vezu sa Palestincima rekao je da su otvorene granice za prevoz goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali da pešacima nije dozvoljen prolaz kroz Erez.

U pokušaju da se okonča trodnevni oružani sukob između Izraela i ekstremističke organizacije Palestinski islamski džihad (PIDŽ) u pojasu Gaze, u kojem su poginule desetine Palestinaca, sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre.

Shodno tome, izraelska vojska najavila jutros da će početi da ukida restrikcije uvedene stanovnicima područja kraj granice pojasa Gaze.

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca.

Svi putevi na jugu Izraela, koji su više dana bili zatvoreni u strahu od napada, otvoriće se i od stanovnika se više neće zahtevati da budu u blizini zaštićenog područja, a vozovi će ponovo saobraćati, navode izraelski mediji.

Otvaraju se i granični prelazi između Izraela i pojasa Gaze za humanitarnu pomoć posle procene o bezbednosti.

Ako situacija, kako je navelo odeljenje Minastarstva odbrane Izraela zaduženo za veze sa Palestincima, ostane mirna, razmotriće se potpuno otvaranje prelaza.

Uprkos prekidu vatre neke restrikcije će ostati na snazi i, između ostalog, obrazovne ustanove u gradovima kraj pojasa Gaze biće i dalje zatvorene, a zabranjena su i velika okupljanja.

Teška raketna vatra iz Gaze na Sderot, Aškelon, Beršebu i druge lokalne zajednice nastavljena je sve do nekoliko minuta pre 23.30, a neke rakete su ispaljene i 20 minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi Tajms of Izrael.

U prvi mah nije bilo jasno da li je to značilo da je primirje narušeno i da će se borbe nastaviti, imajući u vidu da su se prethodne izraelske operacije u pojasu Gaze na sličan način završile prekidima vatre, u kojima je došlo do nekih razmena vatre i nakon što je sporazum stupio na snagu.

Izraelske vojne snage nisu rizikovale već su najavile da uprkos prekidu vatre do jutra ograničavaju okupljanja i aktivnosti na javni mestima i u područjima iz kojih su ispaljivane rakete.

Mediji su preneli da prekid vatre, uz posredovanje Egipta, uključuje i obećanje Egipćana da će se angažovati na oslobađanju nekoliko istaknutih članova PIDŽ koji se nalaze u izraelskom pritvoru.

Izrael: Nismo pristali na oslobađanje članova Islamskog džihada

Ministar unutrašnje bezbednosti Izraela Omer Barlev, izjavio je danas da sporazum o prekidu vatre sa Palestinskim islamskim džihadom ne uključuje sporazum o oslobađanju dvojice visokoprofiliranih pripadnika te organizacije koji se nalaze u izraelskom pritvoru.

"Izrael nije pristao ni na šta, mi smo negativno odgovorili na njihove zahteve", rekao je Barlev za javni servis Kan.

Ranije je navedeno da je prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada uz posredovanje Egipta uključivao obećanje da će se raditi na oslobađanju Khalila al-Avavde, palestinskog pripadnika Islamskog džihada koji štrajkuje glađu jer ga je Izrael pritvorio bez ikakvih optužbi, kao i jednog od lidera te grupe na Zapadnoj obali Basama al-Sadija, koji je uhapšen prošle nedelje u raciji u Dženinu, za koju se veruje da je izazvala eskalaciju nasilja u Gazi.

Barlev je rekao da je Al-Sadi zatvorenik kao i svaki drugi, a da će pred kraj perioda pritvora izraelska služba unutrašnje bezbednosti Šin bet proceniti situaciju i odlučiti da li da ga pusti.

Barlev je ukazao na to da u većini slučajeva Šin bet produžava pritvor.

Vanredno zasedanje SB UN zbog sukoba u Pojasu Gaze

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, saznaje TAS S od izvora u tom telu.

"Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze", rekao je u nedelju ruskoj agenciji neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u Pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

Bajden hvali Gvozdenu kupolu

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je prekid vatre između Izraela i palestinskog pokreta Islamski džihad, koji je stupio na snagu noćas nakon tri dana raketiranja.

Bajden je rekao da su SAD bile u kontaktu sa zvaničnicima Izraela, Palestinske samouprave, Egipta, Katara i Jordana, kako bi izdejstvovale brz završetak neprijateljstava i zahvalio liderima tih zemalja.

On je pohvalio izraelskog premijera Jaira Lapida i njegovu vladu zbog "čvrstog vođstva tokom krize".

Bajden je ponovio podršku Vašingtona pravu Izraela da se brani od "neselektivnog" raketiranja Islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da su SAD ponosne na podršku izraelskom odbrambenom sistemu "gvozdena kupola", koji je "presreo stotine raketa i spasio bezbroj života".

Bajden je izrazio žaljenje zbog civila koji su izgubili život tokom konflikta, bez obzira na to sa koje su strane, i dodao da njegova adminstracija podržava blagovremenu i temeljnu istragu tih pogibija.

"Pozivamo sve strane da se u potpunosti pridržavaju prekida vatre i da obezbede da gorivo i humanitarna pomoć pristižu u Pojas Gaze kako se borbe stišavaju". naveo je on.

Gaza: Broj ubijenih u izraelskim napadima povećan na 41

Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je broj ljudi koji su poginuli u napadima, koje je Izrael od 5. avgusta izvodio na Pojas Gaze, povećan na 41, javlja Anadolija.

Dodaje se da su među žrtvama 15 dece i četiri žene.

Navedeno je da je broj ranjenih povećan na 311, ali nisu izneti detaljniji podaci o težini povreda.

Trodnevni oružani sukob u pojasu Gaze bio je najžešći izraelsko-palestinski okršaj od prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata između palestinskog Hamasa i Izraela i poremetio je živote stotina hiljada Palestinaca dodatno doprinoseći razaranju i siromaštvu u pojasu Gaze, prenosi AP.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je broj poginulih u izraelskim napadima porastao na 41, a među žrtvama je i 15-oro dece i četiri žene, javila je ranije Anadolija.

U istom saopštenju je navedeno je da je broj ranjenih porastao na 311, ali nisu izneti detaljniji podaci o težini povreda.

Vladajući Hamas u Gazi držao se po strani, verovatno strepeći od izraelskih represalija i poništavanja ekonomskih sporazuma sa Izraelom, uključujući i izdavanje izraelskih radnih dozvola za hiljade stanovnika Gaze.

Izrael je počeo operaciju u petak sa ciljem da gađa palestinsku radikalnu grupu Islamski džihad u Gazi, a u nedelju je saopšteno da je operacija ostvarila svoj cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: