Rizično ćutanje: Kina se ne javlja Americi na telefon

Najviši kineski vojni zvaničnici nisu odgovorili na više ovonedeljnih poziva svojih američkih kolega u jeku krize na Pacifiku.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.08.2022.

13:04

Rizično ćutanje: Kina se ne javlja Americi na telefon
EPA/EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kriza je izazvana posetom predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, potvrdila su tri dobro upućena izvora bliska američkoj administraciji.

U trenutku dok kineske oružane snage nastavljaju da lansiraju bojeve rakete u manevrima ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva u vodama oko Tajvana, Peking ignoriše pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, prenosi portal "Politiko".

"Sekretar (Lojd Ostin) je više puta naglašavao važnost otvorenih linija komunikacije sa kineskim vojnim rukovodstvom da bismo mogli da izbegnemo bilo kakve pogrešne procene", podsetio je Tod Bresil, vršilac dužnosti sekretara za štampu Pentagona.

Zvaničnici i politički analitičari upozoravaju da je "ćutanje Kine kratkovid i nepromišljen potez koji povećava rizik od eskalacije u već inače napetoj situaciji".

"Ako (kineska vojska) deluje agresivnije u neposrednoj blizini američkih snaga, ovi mehanizmi komunikacije bi nam bili potrebni još više kako bismo mogli da obezbedimo bezbedno operativno okruženje", rekao je Rendi Šriver, koji je u Trampovoj administraciji bio najviši zvaničnik Pentagona za američku politiku u Aziji.

Šriver ističe da američki vojni lideri nastoje da održe otvorene linije komunikacije čak i sa potencijalnim protivnicima kao što je Kina kako bi sprečili incidente i pogrešne procene koji bi mogli da se pretvore u otvoreni sukob.

Kina je juče saopštila da zatvara određene zvanične kanale za komunikaciju sa visokim američkim vojnim komandanatima kao i obustavlja razgovore o pomorskoj bezbednosti, ali ovo saopštenje se ne odnosi izričito na američke kolege Ostina i Milija.

"Otvorene linije komunikacije su važne, jer pomažu da se smanji rizik od pogrešnih proračuna i percepcije. Kada imate koncentraciju ovolikog vojnog hardvera u određenoj oblasti dobro je, a posebno sada, da linije komunikacije budu otvorene", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi i ukazao da je rizik od izbijanja incidenta sve veći otkako je Kina pojačala svoje vojne aktivnosti u Pacifiku, posebno u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Kako navodi Politiko, kineski avioni i brodovi su uznemiravali pilote SAD i saveznika, čak su u junu izveli "nebezbedno" presretanje američkog aviona za specijalne operacije C-130.

"Smatramo da je zatvaranje vojnih komunikacionih kanala na bilo kom nivou i bilo kom obimu u vreme trajanja krize neodgovoran postupak", rekao je Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: