"Ako Putin ponovi potez, reagovaćemo odmah"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi u ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.08.2022.

16:50

EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

On je rekao da će zemlje članice NATO možda morati dugo da pomažu Ukrajini oružjem i drugom pomoći, kako bi sprečile Rusiju da pobedi.

"U našem je interesu da ova vrsta agresivne politike ne uspe. Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da ruski napad nije usmeren samo na Ukrajinu, već i na zapadne vrednosti.

Stoltenberg je ponovio da je NATO odlučan da brani svih svojih 30 zemalja članica.

"Ako predsednik Putin uopšte pomisli da uradi nešto slično nekoj zemlji Severnoatlantske alijanse, kao što je uradio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, onda će se ceo NATO uključiti odmah", rekao je Stoltenberg.

Neutralne zemlje moraju da izaberu stranu?

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Napad Rusije na Ukrajinu podstakao je ranije neutralne zemlje Finsku i Švedsku da zatraže učlanjenje u NATO. Njihove zahteve za prijem do sada su ratifikovale 23 zemlje od 30 država članica, uključujući SAD.

Sedam zemalja članica tek treba da formalno pristanu, i to su Češka, Grčka, Mađarska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska, navodi RSE.

Samo se Turska prvobitno usprotivila. Ona je pored ostalog kao uslov za podršku postavila da Stokholm i Helsinki ne pomažu kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom terorističke Radničke partije Kurdistana, i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turska je saopštila da će se ovog meseca specijalni komitet te zemlje sastati sa finskim i švedskim zvaničnicima, kako bi procenio da li se dve zemlje pridržavaju uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: