Pelosi došla na Tajvan: "Divlja. Žrtvuju sve"

Poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pokazala je da Sjedinjene Američke Države preziru druge zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2022.

08:29

Pelosi došla na Tajvan:
Foto: EPA-EFE/TAIWAN PRESIDENTIAL PALACE HANDO

To je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je Vašington je ovim događajem žrtvovao i ostatke sopstvenog ugleda.

"Mislim da je svima postalo očigledno: SAD uopšte ne poštuju nijednog svog partnera – bilo da su to najbliži saveznici, strateški, bilo da su partneri, bilo da su zemlje sa kojima se odnosi razvijaju u raznim pravcima. Njima je svejedno. Zarad trenutne koristi, zarad trenutne situacije, zarad tog ozloglašenog piara, unutrašnjeg i spoljašnjeg, spremni su da žrtvuju sve, uključujući i ostatke sopstvenog ugleda. Ako je nešto i ostalo iz kategorije ‘interesa SAD’, posebno u azijskom regionu, juče je bilo uništeno", rekla je Zaharova za Sputnjik.

"Zašto je sada potrebna ova divlja akcija? To zahteva politička situacija", dodala je ona.

Pelosi je u utorak uveče doletela u Tajpej, a u sredu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom. Ovo je njena prva poseta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da "igranjem vatrom rizikuje da se opeče", uverila je Peking u svoju privrženost politici "jedne Kine", ali se ogradila od posete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: