Rusi gomilaju oružje u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi?; "Katastrofa"

Zvanični Kijev optužio je Rusiju da skladišti oružje u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2022.

16:05

Rusi gomilaju oružje u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi?;
Foto: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY

Kako prenosi "Moskou Tajms", ovo saopštenje se pojavilo pošto je Moskva objavila informaciju da ukrajinske snage gađaju postrojenja nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajinska energetska kompanija "Energoatom" oglasila se na društvenim mrežama i ističe da je Rusija prenela 24 komada naoružanja, vojne opreme i municije kod prvog reaktora elektrane.

"Okupatori nastavljaju cinično da krše sve norme koje se tiču požarne i nuklearne zaštite tako što vojnu opremu, municiju, oružje i eksploziv drže u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi", navodi se u objavi kompanije.

Podsećanja radi, Rusija je ranije danas optužila Ukrajinu da je ove nedelje pucala na nuklearnu elektranu u Zaporožju, ističući da je "katastrofa izbegnuta pukom srećom". Ruske snage su u martu zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

"U Ukrajini se nastavljaju provokacije koje stvaraju pretnje nuklearnim objektima. Oružane snage Ukrajine su 18. jula koristile bespilotnu letelicu da izvedu napad na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje. Do udara je došlo u neposrednoj blizini bezbednosno kritičnih objekata nuklearne elektrane - skladišta istrošenog nuklearnog goriva i rezervoara za hlađenje reaktora. Samo pukom srećom nije došlo do oštećenja opreme i nuklearne katastrofe", istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenosi TASS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: