"Abazović obećao da neće, ne pada mi na pamet"

Milo Đukanović izjavio je da je premijer Dritan Abazović rekao da neće glasati za Temeljni Ugovor sa SPC.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.07.2022.

07:38

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsdenik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da su sve partije, koje su u aktuelnom Vladinom aranžmanu, dobile uveravanje da se na prošloj sednici Vlade koja je održana u petak, neće glasati o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već da će se samo otvoriti rasprava.

"Sve partije koje su u aktuelnom vladinom aranžmanu dobile su uveravanje da se na prošloj sednici vlade neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC, već da će se samo otvoriti rasprava na tu temu. To nas je upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije", rekao je crnogorski predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Na pitanje "da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović prevario", Ðukanović je rekao da je on na sastanku rekao da će biti otvorena rasprava i da se vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

Ðukanović je ponovio da je vlada napustila dogovor dajući prioritetet sklapanju ugovora sa SPC u odnosu na sporazumom definisane prioritete prilikom formiranja vlasti, a to je pre svega bavljenje evropskom agendom Crne Gore.

"Dobio sam nepotpunu prvu verziju ugovora. Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih vrlo neadekvatnim da se povede priča o aktu, a da se stručna javnost, koja je u stanju da sudi o istorijskim faktima, ne uključi. Nakon toga sam više puta insistirao da se ne žuri sa tim, da se pozovu institucije države - Istorijski institut, Pravni fakultet koji će dati jasne garancije da je taj akt u skladu sa Ustavom i neupitnim istorijskim faktim", kazao je Đukanović.

"Osnovno je pitanje-čemu žurba? Ko je stavio nož pod grlo da se usvoji ugovor uoči sednice Svetog Sinoda koja je bila zakazana? Ne znam da li je i održana. Koja je to inferiornost i potreba da ispunjavamo nečija očekivanja i koja je to neodgovornost da sebi date za pravo da o ovim pitanjima sudite bez stručne javnosti", dodao je Đukanović.

On je kazao da mu na pamet ne bi palo da potpiše takav ugovor, a da se ne obezbedi sa jasnim stručnim i naučnim garancijama da je to u skladu sa istorijskim faktima i na liniji sa interesima Crne Gore.

"Vlada je napustila evropsku agendu i širenje fronta građanske i evropske politike i nosimo rizik da propustimo šansu da ubrzamo hod ka Evropskoj uniji", poručio je crnogorski predsednik.

Komentarišući izjavu premijera da se pojedinci ne plaše Temeljnog ugovora već Europola, Ðukanović je ocenio da je reč o zameni teza.

"Pokušava se pustiti magla, da bi se pod plaštom fingirane borbe protiv kriminala i korupcije pokušale sakriti određene slabosti", poručio je Ðukanović i ocenio da je vlada napravila dve greške - prva je napuštanje evropske agende, a druga zbrzana procedura usvajanja Temeljnog ugovora.

Vlada Crne Gore usvojila je u petak predlog Temeljnog ugovora sa SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: