ROSU upala u Štrpce – specijalci blokirali opštinu, akcija završena FOTO

Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena i policajci su se povukli sa svojim vozilima.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

09:07

ROSU upala u Štrpce – specijalci blokirali opštinu, akcija završena FOTO
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Pretreseno je više lokacija. Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema.

Akcija pripadnika ROSU, koja je završena oko podneva, počela je jutros nešto pre sedam časova.

Prema poslednjim informacijama, nije bilo uhapšenih. Kako navodi Kancelarija za KiM, jedinice ROSU upale su s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba.

Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina.

"Oni su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu", navodi Kancelarija za KiM. "Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu", dodaju.

Kako kažu, nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju ROSU u ovoj srpskoj sredini.

Zvanično objašnjenje

Tužilac tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku je ta portal Kaldžo kazao da se akcija ROSU u Štrpcu od jutros odvija po nalogu tog tužilaštva i suda u Uroševcu.

Maljoku je objasnio da je u toku "racija" na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere.

Naveo je da akcija nije direktno povezana sa istragom bespravne gradnje na Brezovici, ali da se odnosi na neke od uhapšenih u tom slučaju, prenosi Kosovo onlajn.

Maljoku tvrdi da je jedan od uhapšenih, bivši gradonačelnik opštine Bratislav Nikolić, "koordinator nelegalnih struktura", a da su te strukture "upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije prosledjene bezbednosnim strukturama u Srbiji“.

Kako je preneo Kaldžo, oduzeto je više desetina dosijea koji su se nalazili u kancelarijama nekadašnjih "paralelnih organa Srbije" u ovoj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: