Džonson: "Neću podneti ostavku"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da neće podneti ostavku i da su izbori poslednje što je Velikoj Britaniji trenutno potrebno.

Izvor: index.hr

Sreda, 06.07.2022.

19:38

Džonson:
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

"Neću podneti ostavku, a poslednje što ovoj zemlji treba, iskreno, su još jedni izbori", rekao je Džonson parlamentarnom odboru na pitanje o mogućnosti novih izbora umesto da podnese ostavku ako izgubi glasanje o poverenju.

Istovremeno, grupa ministara u vladi trebalo bi da pozove Džonsona da podnese ostavku, uključujući novoimenovanog ministra Nadima Zahavija, prenosi Rojters.

Zahavi, torijevska "zvezda u usponu", juče je imenovan za novog kancelara finansija, a ranije danas je rekao da u potpunosti podržava Džonsona.

Bi-Bi-Si piše da će delegaciju predvoditi ministar saobraćaja Grant Šaps, a u njoj bi trebalo da bude i sekretar za privredu Kvasi Kvarteng.

Odbor 1922, poslanička grupa u okviru Konzervativne stranke, odlučila je u sredu da izabere novo rukovodstvo pre nego što donese odluku o promeni pravila o izglasavanju nepoverenja.

Taj odbor, zadužen za pravila izglasavanja nepoverenja, u ponedeljak će izabrati rukovodstvo, a potom odlučiti da li će promeniti ta pravila po kojima se o ostanku premijera može odlučivati tek sledeće godine.

Sve više se trese Džonsonova vlada – pljušte ostavke, stigla još jedna FOTO

Džonsonove kolege takođe traže njegovu ostavku

Džonsonovu poziciju poljulja niz ostavki kolega i ministara koji smatraju da nije dobar premijer.

Posle ostavke više od dvadeset funkcionera, neki od predstavnika, pred kojima je danas odgovorio, smatraju da Džonson ne može da popuni ova mesta dok je vlada pozvana da odgovori na rast troškova života i podrži privredu čiji je rast usporava i preti joj recesija.

Na ostavku traže i njegove partijske kolege. Džonsona je pogodila i afera Partigejt. On i drugi političari izazvali su gnev javnosti jer su priredili proslavu u njegovoj rezidenciji tokom strogih mera korona virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: