Temeljni ugovor zavisi od Mila

DPS predsednika Mila Đukanovića još nije odlučila šta će preduzeti ako vlada, uprkos protivljenju te stranke, usvoji tekst Temeljnog ugovora sa SPC.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.07.2022.

10:15

Temeljni ugovor zavisi od Mila
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Vlada Dritana Abazovića trebalo bi u petak da odlučuje o tome, ali se DPS, od čije podrške zavisi opstanak vlade, tome protivi, pišu podgoričke Vijesti.

I dok potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i dalje prati neizvesnost, iz vlade je listu rečeno da nema prepreka da se takav ugovor potpiše sa nekanonskom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, iako je Vaseljenska patrijaršija ne priznaje.

"CPC je registrovana u Ministarstvu pravde kao i svaka verska zajednica. Tu nema ničeg spornog - s aspekta države oni su verska zajednica", rečeno je podgoričkom dnevniku iz vlade, a nakon što je premijer Dritan Abazović pozvao juče nepriznatu CPC da s vladom zaključi ugovor kakav je najavljivan i sa SPC.

Čelnik nepriznate CPC Mihailo, izjavio je juče podgoričkim medijima da neće potpisati temeljni ugovor "u kom se ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama".

Istovremeno, ambasadori država Evropske unije izrazili su zabrinutost da bi potpisivanje temeljnog ugovora moglo da izazove političku nestabilnost i dovede do “pada” vlade Dritana Abazovića.

Takav stav oni su preneli premijeru na dvočasovnom sastanku koje je održan u petak u Podgorici, potvrdjeno je Vijestima iz više izvora.

A pre nego što izvršna vlast bude raspravljala o temeljnom ugovoru sa SPC, on mora da prodje Komisiju za politički sistem, kojom predsedava potpredsednik vlade i ministar odbrane, Raško Konjević (SDP).

Komisija, prema Poslovniku vlade, odlučuje većinom glasova prisutnih članova. Ako dokument ne prodje to telo, ne bi trebalo da ide pred ministre i premijera. Međutim, kako je Vijestima pojašnjeno iz vlade, premijer ima pravo da materijal uvrsti na dnevni red iako nije dobio podršku Komisije.

Iz Abazovićevog kabineta listu su potvrdili da će vlada o temeljnom ugovoru odlučivati kvalifikovanom većinom, iako to nije predviđeno Poslovnikom, ali jeste koalicionim sporazumom partija nove vlasti.

One su se dogovorile da se vlada o pitanjima “od vitalnog državnog i nacionalnog interesa”, kao što su temeljni ugovor, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan i popis stanovništva, izjašnjava na taj način.

Šef države i lider DPS-a Đukanović, ponovio je juče da vlada ne treba da žuri s odlukom o potpisivanju temeljnog ugovora sa SPC.

On je novinarima nakon otvaranja “Poslovnih razgovora Crna Gora - Republika San Marino”, rekao da aktuelna verzija ugovora nije prihvatljiva za DPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: