Ambasador SAD: Amerikanci i Srbi imaju jednu zajedničku crtu, nikako ne volimo

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da SAD i Srbija treba da pronađu zajedničke interese.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.07.2022.

16:19

Ambasador SAD: Amerikanci i Srbi imaju jednu zajedničku crtu, nikako ne volimo
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Kao i da u narednih 140 godina bilateralnih odnosa ima puno toga da se uradi.

"SAD i Srbija treba da pronađu zajednčke interese i započnu iskrene razgovore o svojim različitostima. Kada razmišljamo o narednih 140 godina, ima puno toga da se uradi. SAD shvataju važnost ovog dela sveta i zato nam je i odnos sa Beogradom ekstremno važan", rekao je američki ambasador Hil danas na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na otvaranju dvodnevne konferencije "Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove".

Konferenciju koja traje danas i sutra organizovao je Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

"Nije na SAD da govore EU ko treba da bude njihov član i ko bi kada trebalo da im se priključi, ali jeste na SAD da kažemo da treba nastaviti sa projektom Evrope koja je cela, slobodna i u miru", naveo je Hil i dodao da su odnosi sa Evropom, uključujući Srbiju za SAD vrlo važni.

Kako je istakao, Amerikanci i Srbi dele zajedničke karakterne osobine.

"Niko od nas, bilo da je Srbin ili Amerikanac, ne voli da mu se govori šta da radi. Ali mislim da treba bolje da služamo jedni druge, razumemo se. Fundamentalno, malo više moramo da razumemo šta je logika u našim odnosima", rekao je on i dodao da ima puno Srba u SAD koji su uticali na njegovu zemlju pomenuvši naučnika Nikolu Teslu i NBA košarkaša Nikolu Jokića.

Pomenuo je i rat u Ukrajini, rekavši da ruska invazija na tu zemlju predstavlja opasnost po sve.

Pohvalio je Centar za studije SAD na FPN-u rekavši da je politički sistem SAD vrlo komplikovan i da je zato važno što ga srpski studenti podrobnije izučavaju.

Ružić: Kao malo ko u svetu

Na konferenciji "Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove" na Fakultetu političkih nauka ministar prosvete Branko Ružić je istakao da malo zemalja u svetu može da se, kao Srbija, pohvali tako dugim diplomatskim odnosima sa SAD.

On je naglasio da istorijsko iskustvo pokazuje da se periodi kada je Srbija bila uspešna, uvažena i prosperitetna poklapaju sa vremenom kada smo sa SAD imali razvijene odnose.

"To nije slučajnost, ni politički stav, već istorijska i politikološka činjenica, koju oni koji se bave projektovanjem budućih odnosa treba ozbiljno da uzmu u obzir", poručio je Ružić.

Ministar je rekao da SAD imaju svoje važne legitimne interese u našem regionu i da je veruje da, u tom segmentu svoje politike, svakako vide Srbiju kao nezaobilaznog i najvažnijeg faktora sa kojim žele da unapređuju svoje odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: