Putin izdao novu naredbu nakon osvajanja; Stručnjaci: "Pogledajte šta se događa na jugu"

Nakon što je Putin rekao da su ruski vojnici izvojevali pobedu nad ukrajinskim snagama u Luganskoj oblasti, Rusija se okrenula ciljevima u Donjeckoj oblasti.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 05.07.2022.

08:37

Putin izdao novu naredbu nakon osvajanja; Stručnjaci:
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kako prenosi Rojters, Rusija je u nedelju zauzela grad Lisičansk, čime je zaključila svoj pohod na jednu od dve oblasti koje čine glavninu Donbasa, industrijski razvijenog regiona na istoku Ukrajine.

Međutim, i Rusija i Ukrajina pretrpele su velike gubitke tokom bitke za Lugansku oblast, pogotovo tokom sukoba u Lisičansku i Severodonjecku, koji su sada pretvoreni u ruševine.

Ukrajinske snage u utorak su zauzele odbrambene pozicije u Donjeckoj oblasti, u kojoj još uvek kontrolišu veće gradove. Ruski predsednik Vladimir Putin je svojim vojnicima u ponedeljak rekao da se odmore, vrate snagu i srede opremu.

S druge strane, savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič kaže da je osvajanje Lisičanska "poslednja ruska pobeda na ukrajinskoj teritorijj", podsećajući da je Rusima za njegovo osvajanje trebalo tri meseca uz ogromne žrtve.

Takođe je rekao i da ukrajinske snage na jugu zemlje žele da krenu u kontranapad. "Zauzimanje gradova na istoku značilo je da je 60 odsto ruskih vojnika poslato na istok, što znači da će im biti teško da se vrate se na jug", rekao je Arestovič. "Nema više vojnika koji se mogu dopremiti iz Rusije. Veliku su cenu platili za kontrolu Severodonjecka i Lisičanska."

Neki vojni stručnjaci pak smatraju da Rusija nije mnogo dobila time što je zauzela Lisičansk i Severodonjeck, kao i da je ishod bitke za Donbas bio neizvestan do samog kraja.

"Mislim da je to taktička pobeda za Rusiju, ali da je bila jako skupa", rekao je Nil Melvin, vojni analitičar iz Londona. On je bitku za Donbas uporedio s bitkama koje su se vodile tokom Prvog svetskog rata, koje su rezultirale minornim teritorijalnim dobicima. "Ovo je trajalo, a napredovalo se jako sporo. Mislim da će Rusi proglasiti nekakvu pobedu, ali ključne bitke tek dolaze", dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, ključne bitke rata u Ukrajini najverovatnije se neće odvijati na istoku zemlje, već će se dogoditi na jugu zemlje. Naime, ukrajinski su vojnici tamo počeli da napadaju ruske snage kako bi ponovo vratile teritorije koje su Rusi zauzeli.

"Zato vidimo da Ukrajinci ostvaruju napredak kod Hersona. Tamo izvode kontranapade i mislim da je izvesno da će upravo na tom području preuzeti inicijativu. Pokušaće da Ruse potisnu zahvaljujući velikim kontraofanzivama", dodao je Melvin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: