"2050. biće to ovako..."

Nemački kancelar Olaf Šolc izneo je svoje predviđanje oko toga kako će svet izgledati 2050.

Izvor: RT

Ponedeljak, 04.07.2022.

12:40

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL/Ilustracija

Svet će 2050. biti multipolaran, s mnogo uticajnih država, uključujući tu i Rusiju, koje će juriti sopstveni interes, a glavni zadatak Zapada će biti da obezbedi da takav poredak funkcioniše, objasnio je Olaf Šolc u nedelju, u intervjuu za američku mrežu CBS.

Prema njegovim rečima, mnoge države će biti važne, SAD, Rusija, Kina, EU, ali i države unutar Unije, kao i Indonezija, Indija i Južna Afrika.

Nemački kancelar međutim ističe da će funkcionisanje takvog poretka biti ogroman izazov i da bi trebalo da se teži multilateralnom svetu, a ne multipolarnom, jer multilateralni svet "znači onaj koji radi zajedno na rešavanju problema".

Govoreći o nedavno održanom samitu NATO u Madridu na kom je Kina označena kao jedna od glavnih pretnji svetu, Šolc kaže da njegovo predviđanje izgleda sveta u 2050. upravo to. Objašnjava da to jedino znači da je blok veoma svestan problema koji ga čekaju.

Istakao je i da su članice NATO demokratske zemlje koje nisu agresivne prema drugim državama, ali da postoje u uslovima u kojima postoje i agresivne države. Ali, demokratije će ostati snažne jer ih podržavaju ljudi.

“Treba da bude jasno da pretnje koje nas čekaju u budućnosti dolaze iz autokratskih država jer one imaju tendenciju da budu agresivne”, rekao je Šolc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: