"Još se ne povlačim, hoću u Moskvu i Kijev"

Papa Franja (85) odbacio je danas navode da planira da napusti poziciju poglavara Rimokatoličke crkve.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.07.2022.

11:30

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Rekao je da ovog meseca ide u Kanadu i da se nada da će moći da ide u Moskvu i Kijev nedugo posle toga, preneo je Rojters.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, papa je rekao da je bilo kontakata između sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Parolina, i ruskog ministra Sergeja Lavrova, o mogućem putu u Moskvu, ali da prvi znaci nisu bili dobri.

"Voleo bih da odem u Ukrajinu, a želeo sam prvo da idem u Moskvu. Razmenili smo poruke o tome, jer sam mislio da, ukoliko mi ruski predsednik da ulogu da služim miru... A sada je moguće, kada se vratim iz Kanade, moguće da odem u Ukrajinu. Voleo bih da idem u oba glavna grada", dodao je papa.

U intervjuu za Rojters, papa je, između ostalog, negirao da boluje od kancera, šaleći se, kako navodi britanska agencija, da mu "doktori nisu rekli o tome ništa", a prvi put je otkrio i detalje o stanju kolena, zbog čega je bio sprečen da obavlja neke dužnosti.

On je, na pitanje da prokomentariše odluku Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa na saveznom nivou, rekao da je podržao odluku, ali da nema dovoljno informacija da govori sa sudske tačke gledišta. Papa je snažno osudio abortus, uporedivši taj čin sa "unajmljivanjem plaćenog ubice".

Katolička crkva uči da život počinje u trenutku začeća, podseća Rojters. "Pitam: Da li je legitimno, da li je ispravno, eliminisati ljudski život kako bi se rešio problem?", rekao je papa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: