"Nikada se ovako nešto nije dogodilo tako rano. To je brutalno"

Dan nakon što su u Francuskoj i Španiji zabeležene rekordne temperature ove godine, u blizini Balearskok ostrva je zabeležena temperatura mora 29 stepeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

10:40

EPA-EFE/ EUGENE GARCIA

Ekstremni kopneni toplotni talas je pokrenuo i morski toplotni talas koji još uvek traje, tvrde istraživači.

"Nikada nije bilo tako intenzivnog morskog toplotnog talasa tako rano u godini. Govorimo o 26 ili više stepeni Celzijevih i više na Balearskom moru 19. juna. To je brutalno", rekla je za Blumberg Melani Juza, istraživač u Sistemu za obalno posmatranje i prognoziranje Balearskih ostrva.

Za razliku od kopnenih, morski toplotni talasi relativno su nepoznati naučnicima, pa ipak, praćenje tog fenomena u poslednjoj deceniji dovelo je do zaključka da se radi o ključnom signalu klimatskih promena. Naime, okeani i mora su apsorbovali većinu atmosferske toplote, delujući tako kao sunđeri za globalno zagrevanje. .

"Vidimo porast učestalosti jakih toplotnih talasa sa svakim dodatnim stepenom globalnog zagrevanja u poređenju sa promenljivom učestalošću drugih vrsta ekstremnih vremenskih prilika. Morski toplotni talasi menjaju se brže od kopnenih", rekao je Luk Harington, viši naučni saradnik na Institutu za istraživanje klimatskih promena Novog Zelanda.

Službene definicije morskih toplotnih talasa još nema, ali naučnici smatraju da oni nastaju nakon pet ili više dana ekstremno visokih temperatura mora. Utvrdili su i da takvi toplotni ciklusi menjaju vertikalni tok vode, što utiče na sposobnost okeana da apsorbuju toplotu i ugljen dioksid, ali i na kruženje hranjivih stvari.

"Uticaj na morske ekosisteme su razarajući. Oni uključuju izbelivanje korala, štetu na morskim prerijama, štetno cvetanje algi, masovnu smrtnost i migraciju morskih vrsta", rekla je Juza.

Zbog zagrevanja mora trpe ribolov i turizam. Poslednji toplotni talas dogodio se u vreme mrešćenja crvene tune, koja je poznata i skupa delikatesna riba širom sveta. Naučnici ne znaju kako će visoka temperatura uticati na jajašca tune, ali znaju da šteti posidoniji, mediteranskoj algi, koja je mrestilište za mnoge vrste riba.

"Izvlačenje pouka iz događaja, poput toplotnog talasa 2012, ključno je za razvoj strategija prilagođavanja koje će poboljšati postojeće kapacitete očuvanja morskih ekosistema i ribarstva u kontekstu klimatskih promena", tvrde naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: