Čeka se reforma sistema bezbednosti

Reforma sistema bezbednosti jedan je od osnovnih uslova za priključenje Srbije EU, kaže Tanja Miščević.

Izvor: Beta

Utorak, 31.10.2006.

20:05

Default images

Na skupu o reformi sistema bezbednosti u Sava centru direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU je ocenila da promene u toj oblasti podrazumevaju i reformu pravosuđa i novi koncept zaštite ljudskih prava, kao i prevenciju konflikata i demokratizaciju društva.

Ona je kazala da Srbija ne treba zahteve EU da shvati kao uslovljavanje, već da zbog sebe i svojih građana treba da prihvati evropske vrednosti i principe.

Inače, neki smatraju i da su službe bezbednosti odgovorne za pitanje Ratka Mladića, o čemu opširnije čitajte ovde.

Ambasador Srbije pri NATO Branislav Milinković ocenio je da je neophodno da Srbija pristupi tom vojnom savezu, jer će na taj način biti bliža Evropskoj uniji.

On je rekao da je javnost nepodeljena po pitanju podrške ulaska Srbije u program NATO Partnerstvo za mir, ali da je potrebno da se uradi više na promociji potrebe da se pristupi u NATO.

Prema njegovim rečima, političari u Srbiji treba građanima da objasne da NATO nije samo oruđe u rukama spoljne politike SAD, već da sve više prerasta i u politički savez demokratskih zemalja.

Milinković je podsetio da su zemlje koje su pristupile NATO imale povećane strane investicije i brži ekonomski razvoj, ali i da su povećale svoje odbrambene kapacitete.

Predstavnica ambasade Češke u Srbiji Jana Sindelkova kazala je da se politika uslovljavanja sprovodi prema svim zemljama koje žele da postanu članice EU i da je i Češka morala da sprovede sveobuhvatne reforme u proteklih 15 godina.

Ona je rekla da je Češka imala mukotrpan posao u procesu reforme vojske i policije, ali da je u toj zemlji postojao konsenzus o sprovođenju reformi, a da je veliku pomoć u tom poslu pružila i Velika Britanija.

Inače, kao važan uslov za priključenje EU navodi se i to da granice jedne države, pa tako i Srbije, treba da čuva policija, a ne Vojska. Taj proces u Srbiji je počeo pre nekoliko godina, a u policiji navode da će biti završen do kraja ove godine. Opširnije o tome u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: