Krive "društvene okolnosti"

Zvaničnici Srbije bez komentara izjave šefa BIA-e da u "društvenim okolnostima“ treba tražiti razlog što je Mladić i dalje na slobodi

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

17:20

Default images

Bulatovićevu izjavu analitičari tumače kao potvrdu da odluka o Mladićevom hapšenju nije doneta u vrhu vlasti. Ministar policije Dragan Jočič, koji je ranije tvrdio da bi haški optuženik Ratko Mladić bio uhapšen samo kada bi policija znala gde je, nije želeo da komentariše ocenu da su zapravo društvene prilike krive što se ne sarađuje sa Tribunalom u Hagu.

Zamoljen danas za komentar, Jočić je rekao da nije upoznat sa Bulatovićevom izjavom, da će je pogledati, pa da tek onda može da je komentariše. Na pitanje kada bi to moglo da se desi, ministar je uz osmeh odgovorio: "Sutra..."

Šef BIA Rade Bulatović juče je rekao da je služba samo delimično odgovorna za to što je Mladić i dalje na slobodi: "A drugim delom - nešto što je društvo, ukupni društveni odnosi."

Ono što Rade Bulatović definiše kao društvene okolnosti, tužilaštvo Haškog tribunala i Zapad vide kao nedostatak političke volje da se uhapsi odbegli optuženik. Sa tim se slaže i Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme.

"Društvene okolnosti su nedostatak nedvosmisleno jasnog signala od političkog vrha, a pre svega mislim na predsednika vlade, da je hapšenje Ratka Mladića prioritet. To nismo čuli od premijera, a nisam siguran da su Rade Bulatović, Svetko Kovač i šefovi ostalih službi, a u Srbiji ih još uvek ima pet, čuli takvu rečenicu. Mislim da je to onaj problem na koji je Rade Bulatović ukazao", kaže Anastasijević.

Podsetimo, u nedavnoj izjavi za B92, general Aco Tomić, bivši šef vojne obaveštajne službe, protiv koga će se voditi istraga zbog sumnje da je pomagao u skrivanju Mladića, rekao je da od vrha vlasti nikada nije dobio naređenje da uhapsi Mladića.

Haška tužiteljka Karla del Ponte posebno navodi službe bezbednosti kao one koje imaju ogromnu moć u Srbiji, a refroma sistema bezbednosti i jedna od obaveza Srbije u priključenju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: