Eksplozije ne prestaju: "Ovo je ruski teror"

Snažne eksplozije potresle su ukrajinski grad Nikolajev u subotu rano ujutro, rekao je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

Izvor: B92

Subota, 02.07.2022.

08:48

Eksplozije ne prestaju:
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koja se graniči sa ključnom ukrajinskom izvoznom lukom Odesom. "U gradu se čuju jake eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je gradonačelnik Mikolajiva Senkevič na Telegramu.

Još nije poznato šta je izazvalo eksplozije, a Rojters nije mogao nezavisno da proveri istinitost izveštaja.

Eksplozije su sravnile sa zemljom deo stambene zgrade u petak dok su stanovnici spavali, što je poslednja u nizu ruskih raketnih napada, za koje Ukrajina tvrdi, da su usmereni na civile. U svom kasnonoćnom video obraćanju u petak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je napade kao "svesni, namerno usmereni ruski teror, a ne grešku ili slučajan raketni napad".

Kijev tvrdi da je Moskva pojačala svoje raketne napade dugog dometa, pogađajući civilne ciljeve daleko od linija fronta. Rusija kaže da je gađala vojna mesta. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov citirao je predsednika Vladimira Putina koji je rekao „da ruske oružane snage ne napadaju civilne ciljeve“.

"Specijalna operacija"

Ruski projektil pogodio je prepun tržni centar u centralnoj Ukrajini ranije ove nedelje, pri čemu je poginulo najmanje 19 ljudi. Hiljade civila je ubijeno otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako Moskva naziva "specijalnom operacijom" za iskorenjivanje nacionalista. Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da je to ničim izazvan agresorski rat.

Stanovnici Serhijevke u blizini Odese nastavili su u subotu da pomažu spasilačkim službama u potrazi za preživelima u ruševinama devetospratnice, čiji je deo uništen u ranim jutarnjim napadima u petak. Udarni talas oštetio je zidove i prozore susedne stambene zgrade od 14 spratova. Pogođeni su i obližnji turistički kampovi.

Serhij Bračuk, portparol regionalne administracije Odese, rekao je da je potvrđeno da je 21 osoba, uključujući 12-godišnjeg dečaka, ubijena u Serhijevki. Među poginulima je i radnik Centra za rehabilitaciju dece, koji je u tom odmaralištu otvorila susedna Moldavija.

Napad na Serhijevku usledio je ubrzo nakon što je Rusija povukla svoje trupe sa Zmijskog ostrva, strateški važnog ostrva oko 140 km jugoistočno od Odese koje je zauzela prvog dana rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: