Vizner za status do kraja godine

Američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner poručio je zvaničnicima u Beogradu da se SAD zalažu za rešenje statusa do kraja godine

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

13:13

Default images

On je za B92 rekao da je došao u Beograd kako bi preneo stavove i zaključke američke vlade o pregovorima o Kosovu."U najkraćem, ti zaključci su da smo mi, SAD, predani pregovorima i odličnoj diplomatiji gospodina Ahtisarija. Nadamo se da će proces biti završen do kraja 2006."

Vizner je dodao da se SAD nadaju "da će pregovaranjem uspeti da se dođe do što je moguće više zajedničkih stavova kako bi se mogao utvrditi konačni status". "Verujemo da odlaganje nikome ne koristi", rekao je Vizner.

Frenk Vizner je za B92 rekao da tokom razgovora u Beogradu nije bilo reči o održavanju izbora u Srbiji pre objave budućeg statusa Kosova jer ti izbori nisu ni zakazani.

Štura saopštenja

Tokom prethodne posete... (arhiva, Fonet)
Zvaničnici Srbije su posle razgovora s Frenkom Viznerom izdali samo štura saopštenja o poruci koju je američki izaslanik doneo u Beograd - da se Vašington zalaže za rešenje statusa do kraja godine.

Najviši predstavnici Srbije su tom prilikom ponovili svoje poznate stavove. Predsednik Boris Tadić Vizneru je rekao "da Srbija želi da se zalaže za sporazumno rešenje i da se pregovarački proces nastavi", a premijer Koštunica "da očekuje da će SAD podržati samo ono rešenje za Kosovo koje je u skladu sa načelima međunarodnog prava".

Sa zvaničnicima druge strane u pregovorima, Prištine, razgovara izaslanik EU Štefan Lene, koji je rekao da je proces statusa Kosova ušao u završnu fazu i da vrlo brzo treba da se utvrdi politički status Kosova. Lene je ocenio da je Kosovo uradilo dobar posao oko pregovora, ali da je potrebno da se nastavi i dalje.

On je kosovskim Albancima poručio da sada treba da počne prenos ovlašćenja sa UNMIK-a na institucije Kosova. "Vi treba da se pripremite za ostvarivanje rešenja statusa", rekao je evropski izaslanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: