Žestoke borbe oko Zmijskog ostrva; Rusi se povukli, ali...

Pomorski rat na Crnom moru se zahuktava i čini se da su Ukrajinci ostvarili veliku pobedu na strateški važnom Zmijskom ostrvu.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 01.07.2022.

15:35

Žestoke borbe oko Zmijskog ostrva; Rusi se povukli, ali...
EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Sa tog ostrva je ruska vojska bila prinuđena da se povuče, piše za portal 19fortifive.com analitičar dr. Robert Farli, stručnjak za bezbednost i diplomatiju.

Zmijsko ostrvo je Rusija osvojila u februaru, na samom početku invazije na Ukrajinu, a zbog hrabrog odgovora ukrajinskih vojnika na pretnje koje su stizale sa kasnije potopljenog ruskog vojnog broda "Moskva", osim strateške, ova lokacija ima i veliki simbolički značaj.

Više nema sumnje, kako piše Farli, da će Ukrajina ponovo zauzeti ostrvo, koje je, inače, ključna tačka za kontrolu pomorskih puteva na zapadnom delu Crnog mora i prethodne pomorske blokade Odese i drugih ukrajinskih luke na tom delu obale.

Strateški relevantno ostrvo

Zmijsko ostrvo se, kako piše Farli, nalazi nedaleko od delte Dunava, što ga čini i strateški relevantnim u slučaju sukoba Rusije i NATO alijanse.

Nakon ruske okupacije ostrva, Ukrajina je krenula u skupe operacije za ponovno zauzimanje lokacije, uključujući vazdušne napade dronova i borbenih aviona, kao i navodne invazije specijalnih snaga. Posle poslednjeg bombardovanja, ruska vojska se povukla sa ostrva, a ruske vlasti su, pak, saopštile da se povlače iz humanitarnih razloga, kako bi omogućile izvoz hrane iz ukrajinskih luka.

Vojna pomoć sa Zapada je, prema Farliju, doprinela, između ostalog, ponovnom zauzimanju Zmijskog ostrva, zahvaljujući čemu je došlo do promena u odnosu snaga. Rakete Harpun onesposobile su ruske brodove da snabdevaju ostrvo prošlog meseca, zajedno sa rastućom efektivnošću ukrajinske kopnene artiljerije. Takođe, Rusima je onemogućena vazdušna podrška snagama na Zmijskom ostrvu, zahvaljujući ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu i PVO.

Uloga artiljerije

Na kraju krajeva, piše Farli, bila je dalekometna artiljerija ta koja je igrala ulogu — izveštaji ne govore koje su oružje koristili Ukrajinci, ali je prilično očigledno da je Rusima onemogućavalo da drže svoje pozicije.

Nažalost, prema Farliju, zauzimanje Zmijskog ostrva ne znači da je Ukrajina prekinula rusku blokadu. Iako ima strateški značaj, ostrvo nije bilo faktor koji sprečava izvoz ukrajinskog žita iz Odese. Prema Farliju, uz trenutni odnos snaga u Crnom moru, Rusija može da drži Ukrajinu u blokadi na neodređeno vreme, pogotovo što Ukrajinci nemaju nikakav vojni odgovor na ruske podmornice koje mogu da ispaljuju rakete dugog dometa. U teoriji, kaže Farli, Zapad može da obezbedi Ukrajini oružje i tehnologiju za borbu protiv podmornica, ali to su najkomplikovanije vojne operacije i teško je poverovati da će SAD i NATO pružiti Rusima uvid u tehnologije i tehnike. kojima raspolažu u slučaju ovakvih sukoba.

Nažalost, kaže Farli, većina opcija za probijanje pomorske blokade i dalje je nesigurna i opasna. Pomorski rat se nastavlja, kaže autor, iako samo jedna strana ima mornaricu, ali Ukrajina napada ruske naftne platforme u Crnom moru, pokazujući svoju sposobnost i spremnost da nanese štetu Rusiji. S druge strane, Rusija nastavlja da koristi podmornice da održi pomorsku blokadu, kao i da napada ukrajinske kopnene ciljeve.

Ratovanje na moru neće biti odlučujuće, kaže Farli, ali će svakako uticati na ishod rata na kopnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: