Stano: "Kosovo ima pravo da ukine tablice"; Vulin odgovorio: "Predugo nas lažete i ucenjujete"

Portparol EU Peter Stano kaže da je Brisel ranije ove nedelje ”bio obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.06.2022.

23:55

Stano:
Foto: Profimedia

Stano je rekao da je Brisel ”bio obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je sinoć specijaln predstavnik Miroslav Lajčak razgovaro i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

”Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice (koje izdaje Srbija). Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo”, navodi Stano u pisanoj izjavi Tanjugu.

On dodaje da je ”važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena”, te da se on ”priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom”.

”Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja”, poručio je Stano.

On je u ime EU ponovio poziv ”obema stranama” da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

”EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju”, zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.

Vulin odgovorio Stanu

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da izjava Petera Stana da takozvano Kosovo ima pravo da jednostrano ukida srpske tablice na Kosovu i Metohiji uz "licemerno i kukavičko objašnjenje da su ih Šiptari obavestili, ali ih nisu konsultovali", sasvim priliči Evropskoj uniji i njenoj politici gaženja svih sporazuma za koje je sama svojim potpisom garantovala.

"Stanu nije palo na pamet da pomene osnivanje Zajednice srpskih opština niti da traži poštovanje Briselskog sporazuma, ali jeste da pravda šiptarske laži i da priprema opravdanje za nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji", naveo je Vulin i pozvao predsednika Aleksandra Vučića da nastavi da govori i radi kao predsednik svih Srba i da ne poklekne pred silom i licemerjem Evropske unije.

"Predsedniče, izborili ste se za vojnu neutralnost, koliko još ucena i napada treba da stigne iz Brisela, pre nego se odlučite da pitamo Srbe da li žele i političku neutralnost. Predugo nas lažu i ucenjuju, neka preuzmu i odgovornost za svoje laži“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući navode portparola EU Petera Stana da takozvano Kosovo ima pravo da ukine tablice i da je Brisel bio obavešten, ali ne i konsultovan o planovima vlasti u Prištini koji se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: