Sad je sigurno: Započeo je Drugi Hladni rat

Više nema nikakve dileme, svet se nalazi u Hladnom ratu II, a Evropa je na prvoj liniji fronta, pišu hrvatski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

10:46

Sad je sigurno: Započeo je Drugi Hladni rat
EPA-EFE/ RICCARDO ANTIMIANI

Isti je i protivnik, baš kao i ideološka matrica sukoba - i tada i danas to je Rusija (nekadašnji SSSR), i ponovo je u pitanju odbrana zapadnih, liberalno-demokratskih vrednosti pred tiranijom i imperijalizmom, kojim se diriguje iz Kremlja, ocenjuje se u tekstu Jutarnjeg lista.

“U ovakvom svetu NATO ponovno postaje temelj bezbednosti evropskog kontinenta…U pravu je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kada izjavljuje da Rusija predstavlja neposrednu opasnost, kao i Džo Bajden dok poručuje da je Putin narušio mir u Evropi i sada SAD i saveznici stupaju na scenu, dokazujući da je NATO potrebniji i važniji nego ikad", navodi se dalje.

Takođe se ističe i da je Putin napravio neoprostivu stratešku grešku agresijom na Ukrajinu. Njegove su trupe okupirale jednu petinu te države, a Krim će verovatno i u budućnosti ostati ruski, ali to je sav dobitak.

Na drugoj strani, Rusija se nepovratno detektovala kao država-nasilnik koja razume jedino jezik sile. Dugoročno je izgubila bogata tržišta Evropske unije, stavljena je u tehnološku izolaciju, odvojena od naučne zajednice i otkrića, i jedino što joj preostaje jeste da zbog zaliha nafte i gasa bude benzinska pumpa Kini.

“Međutim, i takva Rusija će još dugo predstavljati opasnost za Evropu i svet. Rusija je oduvek duboko nedemokratska država s imperijalnim ambicijama. Putin je agresiju na Ukrajinu opravdavao izmišljenim strahom od toga da će NATO tamo postaviti nuklearne projektile, a u stvarnosti Kremlj se zgražao od mogućnosti da Ukrajina postane prosperitetna i demokratska država, pa da se ruski građani zapitaju: ‘Zašto kod nas ne može biti tako?’", piše Jutarnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: