NATO jača istočno krilo

Jačanje istočnog krila NATO predstavlja "fundamentalnu promenu naše odbrane i odvraćanja", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

18:21

NATO jača istočno krilo
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ubuduće će u istočnim članicama saveza biti više od 300.000 vojnika u visokoj operativnoj pripravnosti.

Umesto dosadašnjih snaga za brzo reagovanje NRF, na istočnom krilu će biti novi model borbenih trupa.

U NRF je do sada bilo oko 40.000 vojnika. Nemačka će u najmanju ruku doprineti jednom velikom jedinicom, kako je već u utorak rekla ministarka odbrane Kristine Lambreht.

"Nemačka je spremna da pruži doprinos. Kao što smo već najavili, spremni smo da damo jednu diviziju, oko 15.000 vojnika. Naravno, uz materijal koji je potreban", objasnila je Lambrehtova.

Sadašnje trupe na istočnom krilu će, prema novom konceptu, da prerastu u brigade. U Litvaniji je sada, na primer, 1.600 vojnika, a brigadu po pravilu čini 3.000 do 5.000 vojnika. Nemačka je ranije najavila da želi da predvodi NATO brigadu u Litvaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: