Milanović šokirao: "Srećom, nitko nije primetio da ovde nema dvorskih luda iz Vlade"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvuje na samitu Severnoatlantskog saveza koji se održava u Madridu u Španiji.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 29.06.2022.

14:58

Milanović šokirao:
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Milanović je u sredu na konferenciji za medije rekao da bi Finska i Švedska trebalo da dobiju pozivnicu za članstvo, ali će se "videti što će s tim biti u drugom roku".

"Pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, ali to znate i bez mene", rekao je predsednik Hrvatske, a preneo zagrebački N1.

"Ja sam više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsedniku, ovde nema ničeg ličnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterijume, ovo što Turska traži od njih je dosta, ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, videćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći. Moj je prvi interes Hrvatska", dodao je Milanović.

"Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smela čuti. Ja sam govorio o problemima BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU-a, što su Hrvati u BiH, i želim da se to reši. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu", rekao je predsednik.

- Ovde postoje dve vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo. S tim ljudima zna se ko može raditi i ko koristi njihovo vreme već godinama da im približi problem s kojim Hrvatska živi i s kojim je suočena. Ti koji ne znaju ništa su manji problem, oni su većina, s njima se može raditi, pričati, odgovarati im na pitanja. Nekolicina je naprosto zatucana u svojim predrasudama i fiksovima koje će biti malo teže promeniti, ali na tome treba raditi. A u nekim situacijama, kao što je bila ova 23. na sastanku Veća kad su Ukrajina i Moldova dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja - dodao je Milanović.

- Da su drugi radili svoj posao, da su bili aktivni, ne agresivni, države bi se drugačije ponašale. Neke države su iscrpljene već i materijalno, zato što daju, daju i daju i očekuju da im se to nadoknadi. Neke države su primile stotine tisuća i milijune prognanika, Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije - rekao je predsednik.

Podsetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da niko ne zna šta će reći predsednik.

"On je otišao na samit. Stav vlade je jasan, ako su naša dva partnera odlučila da napuste neutralnost zbog pretnje bezbednosti, ja ih razumem", rekao je Plenković. Hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji učestvuje na samitu NATO u Madridu, izjavio je danas da koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj da se priključe Alijansi, Rusija je napala Ukrajinu i taj sukob preti da se prelije.

"Dnevno, zavisi koga slušate. Po nekima Ukrajina samo što nije pobedila, a po drugima samo što se nije raspala, a svi su na strani Ukrajine. Ovo je konflikt koji preti sve više i više da se prelije", rekao je Milanović u odgovoru na pitanje da li će NATO nakon ovog samita biti snažniji.

Milanović je drugog dana samita novinarima rekao da je na samitu pričao o situaciji u BiH i nije propustio da uputi kritiku hrvatskoj vladi zato što niko iz izvršne vlasti, čije članove je nazvao "dvorskim ludama". “

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: