Tursko "da" stiglo na naplatu; "Ovo je crn dan za Švedsku"

Iz Turske saopšteno da će sada “pritisnuti” Finsku i Švedsku, čiji pristup NATO-u je Erdogan odblokirao, da im isporuče 33 osobe zbog terorizma.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

14:34

Tursko
Tanjug/Kenny Holston/Pool Photo via AP

Ankara će sada zahtevati da se ispuni ono što je potpisano prilikom postizanja dogovora s Turskom oko prijema te dve nordijske zemlje u člantsvo Alijanse, izjavio je turski ministar pravde.

Podsetimo, zvanična Ankara blokirala je prijem Švedske i Finske u NATO, optužujući te dve zemlje da štite kurdske militante.

Na četvoročasovnom sastansku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u utorak uveče Švedska i Finska su se složile da "brzo reše turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam".

"Sada ćemo tražiti ekstradiciju terorista", rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag, prenosi BBC. On je pozvao Finsku da Turskoj preda šest članova Kurdske narodne partije (PKK) i još šest pristalicaca pokreta Fathulaha Gulena.

Turksa takođe od Švedske traži izručenje 11 članova PKK i 10 “Gulenista”.

Iako su lideri Finske, Švedske, kao i Turske na sva zvona objavljivali da je načinjen veliki korak napred potpisivanjem sporazuma sa Stoltenbergom, oglasila se i predstavnica kurdskih aktivista.

Amineh Kakabaveh, pravni zastupnik kurdskih disidenata u Švedskoj pak smatra da je reč o “crnom danu za Švedsku”, kao i da je Švedska jednostavno žrtvovala Kurde zarad sopstvenih inetersa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: