Hrvatska, povlašćeni američki putnik

Ispunjavajući uslove za pristupanje američkom programu izuzeća od viza Hrvatska je postala model njegovog budućeg funkcionisanja, izjavio Davor Božinović.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

08:40

Hrvatska, povlašćeni američki putnik
EPA-EFE/MIROSLAV LELAS

Potpredsednik hrvatske vlade sastao se sa ministrom bezbednosti SAD Alejandrom Majorkasom, a nakon tog susreta je rekao da je Hrvatska tokom intenzivne saradnje u ispunjavanju svih zahteva za pristupanje tom programu uspela da postigne i stopostotno povezivanje sa svim avio prevoznicima koji saobraćaju u ili iz Hrvatske.

"Pristupanje programu izuzeća od viza za nas je bio izazovan proces tokom kog smo sklopili 14 međunarodnih pravnih akata o saradnji i razmeni informacija. Sve navedeno smo i tehnički implementirali kroz povezivanje baza podataka, a čime je uveliko ojačana sposobnost naših bezbednosnih službi u detektovanju i smanjenju rizika i još delotvornije provere svih osoba koje prelaze granicu", kazao je Božinović, a prenosi Index.hr.

Božinović je dodao da je Hrvatska jednako predana i u ispunjavanju preduslova za pristupanje programu "Global Entri" u kojem su do sada tek tri države EU, a omogućava ubrzan prelazak američke granice za prethodno odobrene putnike.

"U Vašingtonu je dogovoreno završno usuglašavanje obrazaca za sticanje statusa povlašćenog putnika, završetak uspostave posebnih informacionih veza i zaključivanje Adenduma C na zajedničku izjavu koju sam potpisao s pomoćnikom državnog sekretara Gabrielom Eskobarom u aprilu ove godine u Zagrebu", pojasnio je Božinović.

Dodao je da je to sve izraz poverenja SAD-a u Hrvatsku koje se ogleda i kroz partnerski odnos u nastojanjima da na području jugoistočne Evrope podtičemo nužne reforme u cilju jačanja demokratije i slobodnog društva, kao i vladavine prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: