Srebrenica podelila poslanike u Austriji: Usvojena "Rezolucija o sećanju na genocid"

Na današnjoj sednici spoljnopolitičkog odbora austrijskog parlamenta jednoglasno je usvojena „Rezolucija o sećanju na genocid u Srebrenici“.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.06.2022.

20:36

Srebrenica podelila poslanike u Austriji: Usvojena
EPA/EFE/FEHIM DEMIR

Poslanici austrijskog parlamenta u toj rezoluciji podsećaju na 11. juli, godišnjicu zločina u Srebrenici koji se dogodio 1995.godine ističući da se radi o genocidu nad Bošnjacima.

Naglasili su da sećanje na ovaj zločin predstavlja opomenu za budućnost.

Inače, rezoluciju su podnele vladajuće Narodna partija Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratska partija (SPO) i Neos kao zajedničku inicijativu koja treba, kako se ističe u saopštenju, da podseti na etnička čišćenja i masakre sprovedene 1995. tokom rata u BiH u Srebrenici i okolini.

Slobodarska partija Austrije (FPO) nije predložila rezoluciju zajedno sa ostale četiri parlamentarne stranke, ali ju je podržala na sednici spoljnopolitičkog odbora.

Rezolicijom se od Vlade Austrije zahteva dalje aktivno angažovanje na negovanju sećanja na genocid, na primer u UN.

Godišnjica genocida je opomena koliko su opasni ekstremni oblici nacionalizma i netolerancije društva, poručili su Eva Ernst-Dziedzic (Zeleni), Harald Troh (SPO), Betina Rauš (OVP) i Helmut Brandšteter (NEOS).

Poslanik FPO Martin Graf je poručio da će njegova stranka „naravno podržati rezoluciju“, ali je ujedno izrazio žaljenje što se pred sednicu nije tražio razgovor sa "slobodarcima".

Poslanica Zelenih poreklom iz BiH Bedrana Ribo rekla je da je "sećanje na stravičan genocid u Bosni i dalje prisutno", kao i da porodice oko 1.200 žrtava još ne znaju gde su posmrtni ostaci njihovih najbližih.

Ribo je kazala da, imajući u vidu događaje u Ukrajini, godišnjica genocida predstavlja upozorenje da Evropa nikada više ne sme zatvoriti oči pred takvim zločinom.

Na sednici spoljnopolitičkog odbora NEOS je tražio od Vlade Austrije da se založi pred UN da se delovanje Rusije u Ukrajini okarakteriše kao genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: