Novi referendum o nezavisnosti – poznat datum; reagovala Zaharova: A Kosovo?

Škotska premijerka Nikola Stardžen predložila je danas da 19. oktobra naredne godine bude održan drugi referendum o nezavisnosti Škotske.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

17:24

Novi referendum o nezavisnosti – poznat datum; reagovala Zaharova: A Kosovo?
EPA/ANDY RAIN

Sterdžon je rekla da će pitanje biti isto kao i na prethodnom referendumu, koji je održan 2014. godine: "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja"?

Ona je najavila da će pisati britanskom premijeru Borisu Džonsonu kako bi zatražila zvaničnu saglasnost za održavanje glasanja. Sterdžon je poručila da će nastaviti sa planom za održavanje referenduma i ukoliko ne dobije odobrenje, prenosi Bi-Bi-Si.

Ona je naglasila da bi bilo koji referendum trebalo da bude u skladu sa zakonom i Ustavom i da će se od Vrhovnog suda tražiti da donese presudu o potencijalnim pravnim pitanjima u vezi sa održavanjem glasanja, bez odobrenja britanske vlade. Škoti su na referendumu 2014. godine glasali sa 55 odsto "za" i 45 "protiv" za ostanak u Velikoj Britaniji, ali su nakon Bregzita i načina na koji se vlada borila sa krizom korona virusa porasli zahtevi za ponovno održavanje referenduma.

Oglasila se Zaharova i pomenula Kosovo

"Škotski parlament će objaviti predlog zakona o referendumu o nezavisnosti sa zakazanim datumom glasanja 19. oktobra 2023. godine, rekla je prva ministarka Škotske Nikola Sterdžon. London je priznao nezavisnost Kosova bez referenduma i bez "posebnog zakona". A znamo da su Britanci ljudi tradicije i sudske prakse. Zar nije tako, ministre zaklade?

Uzgred, Liz, zašto podanici Njenog Veličanstva ne žele da žive u tako uspešnoj zemlji kao što je Britanija, koja masovno zahteva nezavisnost od Kraljevine? Ispostavilo se da dok se britanska ministarka spoljnih poslova u tenku vozi po baltičkim zemljama u potrazi za Crnim morem i lobira za snabdevanje Ukrajine oružjem, njena zemlja puca po šavovima", napisala je Marija Zaharova na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: