"Za Češku Srbija hitno"

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta izjavio je danas u Beogradu da je za Češku bitno da Srbija otvori još najmanje jedan klaster.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

16:51

Tanjug/Darko Vojnovic

Češko predsedavanje EU počinje 1. jula.

"Za nas je važno da Srbija tokom našeg predsedavanja uspe da otvori još najmanje jedan klaster. Nadamo se da će francusko predsedavanje uspeti da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a ako ne, to će biti naš zadatak", rekao je Kuhta novinarima uoči panel diskusije na temu "Od Francuske do Češke".

Dodao je da se nada kandidatskom statusu i za BiH, ali i viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Kao prioritet predsedavanja istakao je rat u Ukrajini i njegove posledice.

"Prioritet broj jedan je za sada kriza u Ukrajini. Veliki je broj izbeglica, ali je neophodno i da se bavimo ekonomskim oporavkom Ukrajine. Tu je i energetska bezbednost kao pitanje, konflikt utiče na celu Evropu. Prioriteti su i odbrana, sajber bezbednost, demokratske institucije, ekonomski oporavak čitave Evrope, rekao je Kuhta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: