Žiofre: "EU želi da Srbija uvede sankcije Rusiji"

Emanuel Žiofre izjavio je da je Unija tokom proteklih više meseci, bila jedinstvena, i da želi da im se zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, pridruže.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.06.2022.

13:03

Žiofre:
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Žiofre je dodao da zemlje EU žele da nastave sa osudama ruske agresije u svim međunarodnim institucijama.

"Usvojili smo jednoglasno šest paketa sankcija Ruskoj Federaciji iako je to delom protiv interesa građana EU, ali želimo mir. Želimo da nam se zemlje Zapadnog Balkana pridruže u tome, uključujući Srbiju", kazao je Žiofre na tribini "Kretanje Zapadnog Balkana ka evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici" u okviru konferencije Beogradskog centra za bezbednosnu politiku "Svetionik boljeg Balkana - prvih 25 godina BCSP".

Prema njegovim rečima, Srbija je pokazala gostoprimstvo ukrajinskim izbeglicama, a EU želi da da ceo region, uključujući Srbiju, nastavi da ispoljava zajedničke vrednosti sa EU, da se za njih zajedno svi bore u, kako kaže, ovim kritičnim vremenima.

Žiofre je kazao da se kriterijumi za proširenje EU nisu promenili posle ruske agresije na Ukrajinu, ali ta situacija zahteva od Unije da donosi odluke.

"Agresija na Ukrajinu će imati posledice po ceo svet, milioni ljudi su u riziku od izgladnjivanja i moramo biti jedinstveni i delovati zajedno. EU računa na Zapadni Balkan, to su naši partneri, želimo da branimo naše zajedničke vrednosti zajedno", kazao je Žiofre.

Dodaje da mnoge zemlje na Zapadnom Balkanu dele isti problem kao zemlje EU zbog zavisnosti od ruskih energenata. Navodi da je ovo vreme da se iskoriste evropske šanse i u tom smislu kaže da je na samitu prošle nedelje rečeno da EU ostaje posvećena procesu proširenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: