Na Zapadu su razumeli: Beograd će nastaviti

Trodnevna poseta Miroslava Lajčaka KiM ima za cilj da se izvrši dodatni pritisak na kosovskog premijera, čiji su stavovi do sada kočili briselske pregovore.

Izvor: Novosti

Utorak, 28.06.2022.

08:59

Na Zapadu su razumeli: Beograd će nastaviti
EPA-EFE/ SERGEY VAGANOV/Ilustracija

Ovo je inače druga poseta Kosovu i Metohiji specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine od početka godine, a sagovornici "Novosti" smatraju da u vrhu EU žele da iskoriste pomak od prošle nedelje, kada je usvojena mapa puta o sprovođenju sporazuma o energetici, i da dođe do napretka i na planu ostalih tema.

Lajčak, koji je posetu Prištini započeo u ponedeljak, takođe je u misiji da se utvrdi datum sastanka na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Cilj je da do tog susreta dođe tokom jula, pre letnjeg odmora na koji odlaze evropske institucije.

Planirano je da briselski diplomata tokom boravka na KiM, osim razgovora sa prištinskim čelnicima, liderima glavnih opozicionih partija, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, poseti i Prizren i sever Kosova i Metohije. Krajem nedelje Lajčak bi trebalo da dođe i u zvaničnu posetu Beogradu.

Ambasador u penziji Zoran Milivojević za "Novosti" kaže da su na Zapadu razumeli dve stvari: prvo, da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju ZSO i da bez toga nema ozbiljnog dijaloga o normalizaciji odnosa, i drugo, da je Kurti sa svojim rigidnim stavovima dosad bio pretnja pregovorima i da na njega treba vršiti pritisak:

"Videćemo koliko će Lajčak biti uspešan u pripremi terena za sastanak Vučića i Kurtija u Briselu. Sigurno je i određena poruka to što će izaslanik EU za dijalog biti na Kosovu i na Vidovdan, jer će time staviti do znanja da se u Briselu uvažava i srpski faktor na KiM, pogotovo u kontekstu svega što se dešava oko Dečana i srpske baštine", smatra on.

Pojačan angažman zvaničnika EU u vođenju dijaloga Beograda i Prištine dolazi posle dužeg perioda potpunog zastoja u ovom procesu. Brisel, kao pokrovitelj dijaloga, do sada nije imao mehanizme da primora Kurtija da prestane jednostranim potezima ne samo da ruši ranije dogovorene sporazume, nego i da sprečava postizanje novih.

Po mnogima, ključ za "primirivanje" Kurtija drži vašingtonska administracija, koja jedina ima uticaj da primora Prištinu na kooperativnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: