Čuvara logora od 101 godinu će stići kazna?

Odbrana na suđenju 101-godišnjem muškarcu, koji je navodno radio kao stražar u koncentracionom logoru Zahsenhauzen, zatražila je oslobađajuću presudu.

Izvor: DPA

Ponedeljak, 27.06.2022.

17:00

Čuvara logora od 101 godinu će stići kazna?
EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT

Tužilaštvo nije pružilo dokaze o konkretnim radnjama u vezi sa optužbom za podržavanje masovnog ubistva, rekao je Stefan Voterkamp.

Prema ranijoj presudi saveznog suda, opšti rad kao čuvar logora bio je nedovoljan za osuđujuću presudu, rekao je on.

U svom završnom obraćanju sudu u Brandenburgu na Havelu, koji se nalazi zapadno od Berlina, optuženi je ponovio svoje negiranje optužbi, uoči presude koja se očekuje u utorak. Suđenje je premešteno u grad radi njegove pogodnosti.

On se tereti da je saučesnik u ubistvu hiljada zatvorenika, ali je tokom suđenja, koje je počelo u oktobru, insistirao da nije bio prisutan u logoru tokom perioda o kome je reč, od 1942. do 1945. godine.

Optuženi je tvrdio da je radio kao radnik na farmi u Pasevalku, 100 kilometara severoistočno od Zaksenhauzena.

Tužilaštvo je svoj dokaz zasnovalo na dokumentima na ime okrivljenog, sa datumom i mestom rođenja i drugom dokumentacijom koja pokazuje da je on u stvari bio SS stražar.

Zatražena je kazna od pet godina i u tome su ga podržali advokati koji zastupaju tužioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: