"Trese se" ruska vojska: Putin smenio ključne generale, među njima i glavnog komandanta rata?

Ukrajina verovatno rekonfigurira svoju odbranu sektora Sjeverodonjeck-Lisičansk, dok ruske oklopne jedinice nastavljaju napredovati na južnom rubu sektora.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2022.

09:39

EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Rusija "vrlo verovatno" ovog meseca smenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini.

"Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo verovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini", navelo je ministarstvo na Tviteru, prenosi Rojters. Navodi se da je došlo do smene zapovednika vazdušno-desantnih snaga (VDV), general-pukovnika Andreja Serdjukova i zapovednika južne armijske grupe (SGF), generala Aleksandra Dvornikova. Britanski obaveštajci kažu da je Dvornikov verovatno u nekom trenutku bio opšti operativni zapovednik snaga za invaziju.

Ukrajinska komanda je naredila svojim snagama da se povuku sa bojišta u gradu Severodonjecku nakon višenedeljnih žestokih uličnih borbi da bi smanjila broj žrtava i omogućila svojim jedinicama da se pregrupišu, dodaje se u saopštenju, navodi britanska agencija.

Na kraju se kaže da će zapovedništvo SGF-a verovatno biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, budući da SGF nastavlja igrati glavnu ulogu među ruskim snagama koje provode ofanzivu u Donbasu. Više od trideset godina duga Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost, tvrdi britansko ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: