Ubistvo u gej klubu; Terorizam: Policija potvrdila FOTO

Veruje se da je 42-godišnji muškarac uhapšen pod sumnjom da je u Oslu ubio dve i ranio još 21 osobu, radikalni islamista koji ima istoriju mentalnih bolesti.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2022.

09:27

Ubistvo u gej klubu; Terorizam: Policija potvrdila FOTO
Tanjug/Javad Parsa/NTB via AP

To je saopštila danas norveška obaveštajna služba PST.

Osumnjičeni, čije ime policija nije imenovala, poznat je službama bezbednosti od 2015. godine, navodi PST, prenosi Rojters.

Policija je jutros u 01.19 sati dobila više dojava o pucnjavi u centru glavnog grada Norveške, u noćnom klubu i obližnjim ulicama, a po dolasku na lice mesta napadač je brzo savladan.

Osumnjičeni muškarac uhapšen je na licu mesta i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i krivično delo terorizma, naveo je tužilac Kristijan Hatlo novinarima, prenosi CNN.

On je naveo da je reč o norveškom državljaninu poreklom iz Irana koji je od ranije "poznat policiji", ali je do sada kažnjavan samo zbog lakših krivičnih dela.

Zločin je počinjen na više lokacija, u klubu "London pab", u još jednom klubu u njegovoj blizini, kao i u okolnim uličicama.

U jednoj od okolnih uličica ubica je uhapšen samo nekoliko minuta nakon otvaranja vatre, saopštio je zvaničnik policije Tor Barstad, preneo je Rojters.

"London pab" je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana godišnja Parada ponosa, ali je događaj u norveškoj prestonici otkazan po preporuci policije.

Osumnjičeni je tokom pucnjave bio naoružan sa dva oružja, saopštila je policija, ali nije rečeno koje je oružje koristio zbog istrage koja je u toku, naveo je CNN.

Norveški premijer Jonas Gar Store izrazio je saučešće žrtvama, nazvavši pucnjavu "surovim i duboko šokantnim napadom na nevine ljude".

"Saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama.Još ne znamo šta stoji iza ovog strašnog čina, ali kvir zajednici koja je sada u strahu i u žalosti želim da kažem da smo svi uz vas", napisao je Store na Fejsbuku, prenosi CNN.
Tanjug/Javad Parsa/NTB via AP
"Potvrđeno je da su dve osobe mrtve", navela je policija u Oslu u objavi na Tviteru.

Oko 14 osoba je prebačeno u bolnicu, od kojih je nekoliko zadobilo teške povrede, saopštila je policija.

Mesto zločina se protezalo na više lokacija ,od kluba "London pab" preko još jednog kluba u blizini, kao i okolnih uličica, a u jednoj od njih je ubica ubrzo uhapšen, samo nekoliko minuta nakon otvaranja vatre, rekao je zvaničnik policije Tor Barstad za novine Aftenposten.

London Pub je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla.

"Video sam muškarca s torbom u ruci. Izvukao je pištolj i počeo da puca", saopštio je novinar Olav Reneberg, koji je svedok pucnjave u glavnom gradu Norveške, gde je bila planirana gej parada za subotu, navodi Rojters.

Zvanično: Bez parade

Organizatori okupljanja LGBT pristalica u Oslu otkazali su godišnju Paradu ponosa koja je trebalo da se održi danas, a to je učinjeno na savet policije, posle pucnjave ispred kluba popularnog u toj zajednici, u kojoj su poginule dve osobe.

Organizatori su saopštili da im je policija savetovala da otkažu i paradu i prateće događaje.

"Oslo Prajd stoga poziva sve koji su planirali da učestvuju ili gledaju paradu da ne dolaze. Svi događaji u vezi sa Oslo Prajdom se otkazuju", saopštili su organizatori na svojoj Fejsbuk stranici. Beograd Prajd saopštio je da izražava duboko žaljenje i saosećanje sa žrtvama noćašnjeg napada u Oslu i pruža solidarnost LGBTI+ zajednici u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: