Sud doneo odluku: Amerika da plati

Iranski sud je naložio vladi Sjedinjenih Američkih Država da isplati više od četiri milijarde dolara porodicama iranskih nuklearnih naučnika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.06.2022.

12:17

Sud doneo odluku: Amerika da plati
Ilustracija: Depositphotos/ AntonMatyukha

Naučnici su ubijeni u ciljanim napadima poslednjih godina, javili su danas iranski državni mediji.

Porodice trojice nuklearnih naučnika koji su ubijeni u ciljanim ubistvima, zajedno sa jednim nuklearnim naučnikom ranjenim u napadu, podnele su tužbu sudu u Teheranu, a sud je naložio da SAD plate 4,3 milijarde dolara ukupne odštete, prenosi Rojters, pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

Britanska agencija ocenjuje da je nejasno kako bi odluka iranskog suda mogla biti sprovedena, budući da na teritoriji Islamske Republike nema američke imovine koja bi mogla biti konfiskovana, a samu presudu karakteriše kao sredstvo kojim se dodatno podiže tenzija između Irana i Zapada u jeku nesuglasica zbog iranskog nuklearnog programa.

Sudski ogranak koji je zadužen za razmatranje iranskih tužbi protiv SAD, uputio je pozive za 37 bivših američkih zvaničnika, uključujući bivše predsednike Baraka Obamu i Donalda Trampa, kao i bivšeg državnog sekretara Majka Pompea, bivšeg izaslanika SAD za Iran Brajana Huka i bivšeg ministra odbrane Eštona Kartera, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: