Angela priznala nemoć? "Putinove reči treba shvatiti ozbiljno"

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za medijsku grupu RND govorila je o ruskoj ofanzivi na Ukrajinu.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2022.

10:21

Angela priznala nemoć?
Foto: Profimedia

Na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin čekao da ona više ne bude nemački kancelar kako bi otpočeo sukobe u Ukrajini, Merkelova je rekla:

"Ja to ne znam. Moj odlazak je možda bio doprinos, kao što su izbori u Francuskoj, povlačenje trupa iz Avganistana i stagnacija implementacije sporazuma iz Minska".

Merkelova se 2008. prijemu Ukrajine i Gruzije u NATO zato što bi Putin to protumačio kao objavu rata. Ubrzo nakon toga je ipak napao Gruziju, anektirao Krim 2014. i sada je napao Ukrajinu.

Bivša kancelarka prokomentarisala je da li bi se iz današnje perspektive odlučila drugačije.

"Ne.Tada smo odbacili Akcioni plan za članstvo – jasan preliminarni korak za prijem u NATO – ali smo u završnoj deklaraciji naveli da bi prijem u NATO mogao biti moguć. Podržala sam ovaj kompromis jer je NATO držao na okupu. Ali na kraju je on sve razočarao. Ukrajina i Gruzija su to shvatile kao ne, a Putin kao da". Navela je da je sa njene tačke gledišta, odluka bila ispravna. "U to vreme Ukrajina i Gruzija nisu bile dovoljno politički stabilne da uđu u NATO. Bilo je korupcije, stanovništvo je bilo podeljeno oko članstva. To nisu bili preduslovi da bi NATO mogao da obeća primenu člana 5 NATO ugovora, o pomoći – da će braniti Donjeck, Lugansk ili Tbilisi u slučaju vojnog sukoba između dve zemlje i Rusije".

Merkelova je priznala i sopstvenu nemoć na kraju mandata.

"Bilo je jasno da neću dugo biti na funkciji i zato jednostavno moram da konstatujem da razni pokušaji u protekloj godini nisu imali efekta.

S obzirom na to da Putina poznaje dugo, upitana je kakav je on čovek.

"Trebalo bi ozbiljno shvatiti njegove reči" kratko je rekla Merkel, piše RND.

U jednom od svojih prvih velikih intervjua od kada je napustila funkciju u decembru, Merkelova je otkrila da je prošle godine pokušala da razgovara sa Putinom o evropskom bezbednosnom ustrojstvu, ali da ruski lider nije bio zainteresovani.

"S jedne strane, Putin više nije bio spreman za samit u normandijskom stilu , rekla je ona, misleći na četvorosmerne sastanke između Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine koji su rezultirali sporazumima iz Minska 2014. i 2015. godine.

Ovi protokoli nisu uspeli da okončaju rat u Donbasu, pri čemu je Rusija optužila Kijev da krši njihove pozive na prekid vatre i ignoriše njihove preporuke da Ukrajina dodeli autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

"S druge strane, nisam uspela da stvorim dodatni evropsko-ruski format za diskusiju pored normandijskog formata. Dakle, može se reći da Hladni rat u suštini nije završen u ovom trenutku, rekla je Merkelov"a.

Ona nije isključila mogućnost da će kasnije moći da posreduje u sukobu.

"To pitanje se trenutno ne postavlja", rekla je.

Ona je podržala je kurs svog naslednika Olafa Šolca (SPD).

"Smatram da je ispravno da Zapad radi na opstanku Ukrajine, a da ne postane deo direktnog vojnog sukoba".

Na pitanje da li je znala da će početi sukob, rekla je da joj je američki predsednik Bajden dao prve naznake o tome na samitu G20 u Rimu krajem oktobra prošle godine.

Rekla je i da Putin ne želi uspešnu Ukrajinu, koja je na kraju postala talac suprotnosti između Rusije i Zapada, zbog čega su NATO i EU deo ove borbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: