Potvrđeno – otkazana poseta Lavrova; "Zemlje oko Srbije..."

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona Sergeja Lavrova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.06.2022.

22:26

Potvrđeno – otkazana poseta Lavrova;
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

"Ti izveštaji su tačni", rekao je danas Interfaksu visokorangirani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Agencija navodi da je na precizirano pitanje da li je zbog toga otkazana poseta Lavrova Srbiji, diplomata primetio:

"Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije".

"Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su nebo za avion Sergeja Lavrova, zatvorivši tako još jedan kanal komunikacije", izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu "gvozdenu zavesu", već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.
Ovu Interfaksovu vest prenela je i agencija Rojters koja navodi da je otkazana poseta Lavrova Beograda, nakon što su mu ove tri zemlje zatvorile vazdušni prostor za prelet njegovog aviona.

Da Lavrovu nije dozvoljeno da preleti kroz vazdušni prostor Crne Gore, za RIA Novosti potvrdio je ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov, navodeći da je Podgorica odbila da letelica ruske vlade leti u vazdušnom prostoru te zemlje.

Prethodno, Radio Slobodna Evrope preneo je da je Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju potvrdilo za taj medij da je Severna Makedonija odbila zahtjev Ambasade Rusije da iskoristi vazdušni prostor te zemlje za let aviona Lavrova.

Danas ranije Večernje novosti obajavile su saznaju da su Bugarska , Crna Gora i Severna Makedonije odbili su da propuste avion ruskog ministra spoljnih poslova kroz svoj vazdušni prostor.

Poseta šefa ruske diplomatije najavljena je iz Moskve, za ponedeljak i utorak, 6. i 7. jun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, prethodnih dana, rekao je da je ta poseta planirana, ali da se "situacija komplikuje".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas da je situacija u vezi sa posetom Lavrova Srbiji izuzetno komplikovana.

"Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće", navela je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: