Grlić Radman: Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces

Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2022.

10:44

Grlić Radman: Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces
EPA/EFE/CLEMENS BILAN

Ovako je opisao Otvorei Balkan ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. u intervjuu za TVCG.

Hrvatski ministar kaže da je stav EU i Hrvatske da podržavaju svaku incijativu koja je deo evroatlantskog, evropskog puta i koja podrazumeva uključivanje svih država regiona.

"Ako imate dupliranje nekih procesa, tu treba videti fokusiranost na inicijative koje ostvaruju neku dodatnu vrednost. Kada govorimo o inicijativi zajedničkog tržišta, Otvoreni Balkan, ona uključuje samo tri zemlje, moraju pokazati inkluzivnost i ostvarivanje nekih interesa. Čini mi se da ona nema odgovarajuće operativne mogućnosti sprovođenja, i kao što postoji zajednička inicijativa regionalnog trržišta u okviru Berlinskog procesa, koju nadzire veće za sprovođenje koje je u koordinaciji sa EU. Mislimo da je Berlinski proces dobra inicijativa, i Berlinskom procesu dajemo snažnu podršku", kazao je Grlić Radman.

On je naglasio da je na primeru ruske invazije Ukrajine bez presedana viđena opredeljenost suprotstavljanja ruskoj agresiji i nedemokratskim režimima. Naglasio je da mora postojati potpuna usklađenost sa spoljnom politikom EU ukoliko se želi članstvo u EU, kao i da smo na primeru jedne zemlje videli da ta usklađenost u nekim segmentima nije postojala.

"Zapadni Balkan je i dalje ranjivo područje", kazao je Grlić Radman.

On je naveo da je cilj otvoriti prostor da nove generacije, koje dolaze iza nas, ne budu opterećene pitanjima iz prošlosti i da ne budu opterećene otvorenim pitanjima.

"Odgovornost je na političkim elitama koje treba da streme razgovorima i rešavanju otvorenih pitanja, da deluju otvoreno i u interesu građana. Otvoriti novu stranicu u interesu građana Zapadnog Balkana. Političari su, dakle, ti mostovi koji spajaju a ne razdvajaju. Mir nema alternativu", kazao je Grlić Radman.

On je kazao da se i sam tokom boravka u Ukrajini uverio u bombardovanje civilnih objekata i besmislena razaranja. Kazao je da političari ne mogu da nađu opravdanje za invazije i okupacije.

"Kada vidite da su ubijeni civili, onda se pitate zašto. Ko ima pravo danas u da ubija civile, u ime, koga, čega", rekao je Grlić Radman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: