Ulazak u NATO? "Pre ili kasnije"

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izrazio je optimizam da će pre ili kasnije Finska i Švedska biti članice NATO.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.05.2022.

22:06

Ulazak u NATO?
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Rekao je i da će se razgovori sa turskom vladom nastaviti jer Ankara preti da će blokirati pridruživanje dve države alijansi.

U intervjuu za CNN Havisto je rekao da očekuje da će se tema o članstvu Finske u NATO i prevazilaženju trenutnog protivljenja Turske pojaviti u njegovim razgovorima sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom njihovog susreta kasnije danas, dodajući da je prilično uveren da su i druge zemlje NATO razgovarale sa Turskom.

Delegacije Finske i Švedske, koje su prošle nedelje zvanično podnele zahtev za članstvo u NATO, otputovale su u Tursku ranije ove nedelje na razgovore o pristupanju NATO.

Sve članice NATO moraju odobriti pristupanje novih članica. Havisto, koji nije prisustvovao razgovorima, nazvao je to dobrim sastankom i rekao da je trajao pet sati.

On je kazao da postoje evropski i finski zakoni i politike koje usmeravaju akcije Finske u vezi sa glavnim zahtevima Turske - proglašenjem Radničke partije Kurdistana (PKK) terorističkom organizacijom, ukidanjem kontrole izvoza oružja, izručenjem kurdskih militanata koje Turska smatra teroristima.

Međutim, Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana rekao je posle posete delegacije da proces ne može da napreduje ukoliko se bezbednosni problemi Turske ne reše konkretnim potezima. Havisto je rekao da je postojao dogovor da se ti razgovori nastave, ali da sledeća runda još nije dogovorena.

"Iz naše perspektive vremenski okvir je od suštinskog značaja, jer se radujemo samitu NATO u Madridu. Nadamo se da će tokom samita NATO nove članice biti barem pozdravljene i potvrđena 'Politika otvorenih vrata' NATO, ali naravno, pravo je svake države članice da utiče na proces", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: