Belorusija spremna da odgovori Ukrajini: Primećene oružane snage

Na teritoriji Ukrajine pored granice sa Belorusijom primećene su oružane grupe i pojedinci, koji se mogu okarakterisati kao diverzanti.

Izvor: Sputnjik

Petak, 27.05.2022.

18:47

Belorusija spremna da odgovori Ukrajini: Primećene oružane snage
EPA-EFE/ VALERI KVIT

To je izjavio prvi zamenik predsednika Državnog pograničnog komiteta Belorusije Igor Butkevič.

"Primetili smo da se pored naše granice nalaze naoružane grupe ljudi i pojedinaca. Ali ko su oni? U Ukrajini su oružje delili svima redom. Oni koji se nalaze pored naših granica nemaju ni obeležja, ni uniforme i zato se svaka grupa može smatrati diverzantskom. Spremni smo da odgovorimo takvim grupama", izjavio je Buktevič u intervjuu listu "SB Belarus sevodnja".

Predstavnik Državnog pograničnog komiteta istakao je da je "na južnim granicama Belorusije, na teritoriji nekada prijateljske bratske Ukrajine, još mnogo pre ruske specijalne vojne operacije je počelo formiranje oružanih snaga na Rovenskom, Kijevskom i Černigovskom pravcu, čiji je ukupan broj više od 20.000 ljudi. Aktivno se radi na povećanju broja inženjerskih objekata i barijera na granici", navodi on.

"Činjenice o direktnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine koje su usmerene na našu granicu ne beležimo, ali smo primetili provokacije. Uništavaju se pogranična obeležja, ostavljaju se provokativni leci ili pogrdni natpisi i drugo", rekao je Buktevič.

On je naveo i da Ukrajina koristi dronove i neobeležene plovne objekte kako bi osmotrila teritoriju.

"Osnovu predstavljaju pogranični sporazumi, obaveze, kojih bi obe strane trebalo da se striktno pridržavaju, ali ukrajinska strana to ne poštuje. Nemamo sa kim da istražimo pogranične incidente", naveo je on.

Dodao je da se za sada kontroliše situacija na beloruskoj granici i da je Belorusija spremna da reaguje na provokacije.

Ranije je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič izjavio da ukrajinske diverzione i obaveštajne grupe ulaze na teritoriju Belorusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: