"Putin je postavio cilj. Potpuno uništenje"; Rusi promenili taktiku: "Moramo da izdržimo do nedelje"

Ruske snage polako napreduju u svojoj ofanzivi na istoku Ukrajine nakon što su značajno smanjile obim svojih ratnih planova.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

17:51

EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Prema zapadnim analitičarima, ruske trupe su najveći deo svojih napora koncentrisale u oblasti Luganska, gde se vode najžešće borbe za gradove Severodonjeck i Lisičansk.

"Grad se potpuno uništava", opisao je situaciju u Severnom Donjecku guverner Luganska Sergej Hajdaj.

"Juče je bilo sukoba u predgrađima. Naši momci se i dalje drže, ali Putin je postavio cilj da njegova vojska osvoji Lugansk bez obzira na cenu. Govoreći za ukrajinsku državnu televiziju, on je u sredu rekao da bi ceo grad uskoro mogao da bude pretvoren u ruševine". Dok su u ranim fazama invazije ruske snage pokušavale da napadnu najveće gradove, Kijev i Harkov, vojska ruskog predsednika Vladimira Putina danas je prinuđena da postavlja mnogo realnije ciljeve. Ukrajinske kontraofanzive isterale su ruske snage iz oblasti Kijeva, zatim potisnule rusku artiljeriju van domašaja Harkova, a oba grada su danas bezbedna od direktnih kopnenih napada.

Realniji ciljevi

Pregrupisane i reorganizovane trupe povučene iz severne Ukrajine poslate su na istok, anektirane od strane rezervista, regrutovanih boraca iz oblasti pod kontrolom proruske Moskve i privatnih vojnih snaga, i sada su angažovane u fokusiranom napadu da osvoje barem ceo region Luganska.

Rusko vojno rukovodstvo je prvobitno razmatralo opcije za pokušaj proširenja okruženja ukrajinskih trupa u Donbasu – regionima Luganska i Donjecka – od kojih je većina tamo od izbijanja sukoba sa oružanim grupama koje kontroliše i podržava Moskva 2014. godine.

Prema analitičarima vašingtonskog trusta mozgova Instituta za proučavanje rata, sadašnji plan napada ima mnogo skromnije ambicije – ostvariti niz manjih sredina zaredom, umesto velikog okruženja koje bi potencijalno moglo da dovede do brze pobede. . Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u sredu da su branioci u oblastima Donjecka i Luganska uspešno odbili devet napada ruskih snaga, uništivši desetak vozila, uključujući tri tenka.

Prema Haidaiju, kontrola severnog Donjecka je ključna za zaustavljanje daljeg napretka Rusije, ali guverner Luganska se nada da će teški gubici koje trenutno trpe ruske snage dovesti do popuštanja napada.

"Ako ne uspeju tokom ove nedelje, do subote ili nedelje, umoriće se i situacija će se barem stabilizovati za nas", rekao je Haidai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: