Na mitingu SZP-a osudjeni Leposava Milicevic i Milovan Bojic

Izvor: B92

Sreda, 22.09.1999.

21:04

Default images
Na Trgu Republike u Beogradu u sredu se okupilo oko 10 000 gradjana na drugom uzastopnom mitingu protiv vlasti u Srbiji u organizaciji opozicionog blokova Savez za promene i Savez demokratskih partija. Kako je i najavljeno održano je "sudjenje" odgovornima za stanje u zdravstvu - ministru zdravlja Srbije Leposavi Milicevic i potpredsedniku Vlade Srbije, Milovanu Bojicu, direktoru bolnice "Dedinje", a gradjani su pozvani da kao "dokaze" ponesu "prazne kutije lekova i neiskorišcene recepte". Nakon mitinga doneta je presuda – optuzeni su krivi i treba da podnesu ostavke. Kao “svedoci optuzbe” govorili su tri beogradska lekara, a govornici su bili lider Demokratske stranke Zoran Djindjic, Socijaldemokratije Vuk Obradovic, Gradjanskog saveza Srbije Goran Svilanovic, predsednik Demohriscanske partije Vladan Batic. Poslednji govornik je bio kao i juce bivsi guverner Narodne banke Jugoslavije i mandatar za prelaznu vladu SZP-a Dragoslav Avramovic, koji je pracen burnim skandiranjem “Avrame, Avrame”, rekao da prelazna vlada ima cetiri zadatka: ekonomski program, investicioni program, skidanje sankcija i uspostavljanja odnosa sa medjunarodnom zajednicom. Na kraju mitinga gradjani su krenuli u setnju ka republickoj skupstini kako bi tamo bila ostavljena presuda. Setnji se prikljucio veliki broj gradjana. Uporedo sa mitingom u Beogradu, opozicioni blokovi SZP i SDP održavaju mitinge u još dvadesetak gradova u Srbiji, a najavljeno je i ukljucivanje novih gradova u proteste. Predvidjeno je da protesti u sredu pocnu i u Vršcu, Vranju, Pancevu, Boru, Zajecaru, Šapcu, Novom Pazaru i Paracinu. Prema prvim izvestajima najvise okupljenih bilo je u Nišu gde je protestovalo oko 10.000 hiljada gradjana, i u Kragujevcu gde se okupilo nekoliko hiljada gradjana. Drugog dana u Novom Sadu je protiv vlasti protestovalo oko 5000 gradjana, koji su nakon mitinga krenuli u setnju ka Skupstini Vojvodine, na cija vrata su nalepili plakat sa natpisom “Bespravno useljeni”. U ovoj akciji gradjane su predvodili lider Reformsko demokratske stranke Vojvodine, Nenad Canak i celnik Lige Socijaldemokrata Vojvodine, Mile Isakov. Na parolama koje su nosili gradjani pise: "Narod se pita", "Do sveta bez polusveta", "Tacka na pljacku". Na protestnim skupovima SZP-a zakazanim za cetvrtak u više gradova Srbije bice održano "javno sudjenje" jugoslovenskom ministru za medjunarodnu ekonomsku saradnju Borki Vucic "zbog, kako se navodi, milijardi dolara devizne štednje koju je država otela gradjanima Srbije". Koordinator Saveza za promene, Vladan Batic, ocenio je u izjavi za javnost da se protiv tog saveza i njegovih celnika vodi nesvakidašnja hajka preko RTS i glasila "Politike". Batic je zatražio da pomenuti mediji objave ko od najviših državnih funkcionera, pocev od jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševica, ima firmu, kucu i devizni racun u inostranstvu, jer su, kako navodi, "strani placenici i izdajnici celnici vlasti a ne lideri SZP".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: